ΦΑΡΜΑΚO

Συνταγογράφηση με Δραστική ουσία: Οι γιατροί σέβονται τους θεσμούς, αλλά σκέφτονται και την Ευρωπαϊκή νομική οδό

Οι ασκοί του Αιόλου ανοίγουν για ακόμη μία φορά στη Δημόσια Υγεία, αναφορικά με τη νέα απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, σύμφωνα με την οποία «δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική και νομοθετική διάταξη, ούτε συνιστά υποβάθμιση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, που καθιερώθηκε το 2012 επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου».

Συνταγογράφηση με Δραστική ουσία: Οι γιατροί σέβονται τους θεσμούς, αλλά σκέφτονται και την Ευρωπαϊκή νομική οδό

Το ΣτΕ, ουσιαστικά, απέρριψε τις προσφυγές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, δημιουργώντας αναμφισβήτητα νέα δεδομένα και νέους μπελάδες στο ιατρικό σώμα, το οποίο σκέφτεται πολύ σοβαρά να κινηθεί εκ νέου νομικά, ενώ δεν αποκλείεται να απευθυνθεί, μάλιστα, στα Ανώτατα δικαστικά Ευρωπαϊκά όργανα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας του έτους 2012, που αφορούσαν το μηχανισμό εφαρμογής της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας και τις εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης.

Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας του ΠΙΣ, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, αναφέρει στο onMed ότι θα πρέπει, καταρχάς, να δούμε καθαρογραμμένο το κείμενο της απόφασης του ΣτΕ, το οποίο δεν το έχουμε δει ακόμη. Και συνεχίζει:

«Ο ΠΙΣ έχει τοποθετηθεί όσον αφορά τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ή εμπορική ουσία, προσέφυγε δε στο ΣτΕ κατά της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική, διότι θεωρεί ότι η χρήση ανεξέλεγκτων γενοσήμων, είναι δυνατόν να επηρεάσει την ιατρική θεραπευτική λειτουργία.

Επιπλέον, η δυνατότητα χορήγησης στον ασθενή γενοσήμων φαρμάκων από τον φαρμακοποιό, θα μπορούσε να δημιουργήσει παρενέργειες στη θεραπευτική προσέγγιση κάθε ασθενούς. Βεβαίως, να σημειώσουμε ότι υπάρχουν αξιόπιστα ελληνικά φάρμακα, τα οποία εμείς οι γιατροί, όχι μόνο συστήνουμε, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει και να ενισχυθούν. Όμως, όσον αφορά τη θεραπευτική πρακτική της ιατρικής λειτουργίας, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται με επιστημονική προσέγγιση, χωρίς να παραβλέπουμε το κόστος, αλλά χωρίς να είναι κυρίαρχο στην λογική του.

Εμείς, ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, θα συστήσουμε σε όλα τα μέλη μας να σεβαστούν τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά να πρυτανεύσει ο ιατρικός όρκος και η ιατρική λειτουργία».

Είναι σημαντικό να πούμε, τονίζει στη συνέχεια ο κ. Βλασταράκος, ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο σοβαρά, εάν καταργηθούν τα σχόλια του γιατρού στο κείμενο της συνταγογράφησης, διότι στην περίπτωση αυτή, θα μπορεί ανεξέλεγκτα ο φαρμακοϋπάλληλος (όταν λείπει ο φαρμακοποιός από το φαρμακείο) να χορηγεί το φάρμακο και τότε θα υπάρξει πράγματι σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρει ακόμη, ότι είναι σημαντικό να αποκτήσουμε έναν ισχυρό ΕΟΦ με επαρκή στελέχη, ο οποίος θα μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της παραγωγής των σκευασμάτων, αλλά και στα σημεία πώλησης μετά από καιρό.

Επίσης, να πούμε ότι είναι σημαντικό να αποκτήσει και ο ασθενής την κουλτούρα εκείνη, που θα αντιλαμβάνεται ότι τα γενόσημα είναι αξιόπιστα και ασφαλή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, αναφέρει ότι φυσικά σεβόμαστε τους θεσμούς. Δεν είμαστε ενάντια στα γενόσημα, είμαστε υπέρ της συνταγογράφησης αξιόπιστων ασφαλών γενοσήμων, αλλά είμαστε αναμφίβολα κατά της συνταγογράφησης ανεξέλεγκτων εισαγόμενων γενοσήμων αμφιβόλου ποιότητας.

Επίσης, συνεχίζει ο κ. Πατούλης, κανείς δεν μας απάντησε γιατί είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ισχύει μία τέτοια απόφαση και κανείς τελικά δεν μας απάντησε, γιατί υπάρχει μία τέτοια νομική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός συνταγογραφεί, αλλά εκτελεί άλλος επιστήμονας, ο οποίος είναι αναγκασμένος να δίνει το φθηνότερο σκεύασμα. Θα πρέπει να δούμε καθαρογραμμένο το κείμενο της απόφασης, να συζητήσουμε περαιτέρω νομικές ενέργειες και να δούμε επίσης την άποψη της Ευρώπης στο σοβαρό αυτό ζήτημα, καταλήγει ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης, μιλώντας τη Δευτέρα σε φόρουμ με θέμα «Προτάσεις για τη βελτίωση του Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα» στο Ίδρυμα Ευγενίδου, αναφορικά με την ασφάλεια και την αξιοπιστία των γενοσήμων, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Στα εργαστήρια του ΕΟΦ ελέγξαμε τα 100 πρώτα σε κυκλοφορία γενόσημα προϊόντα, το οποία συλλέξαμε από το τελικό σημείο πώλησης φαρμακείο – φαρμακαποθήκη. Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής κυκλοφορίας φαρμάκων στη χώρα. Μπορώ να βεβαιώσω τους Έλληνες για την ασφάλεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούν».

Διαβάστε ακόμη:

Συνταγματική η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία απεφάνθη το ΣτΕ