ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦ: Ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κυβέρνησης, φαρμακοβιομηχανίας & κοινωνίας

Αποφασισμένοι να στηρίξουν με κάθε τρόπο την ελληνική φαρμακοβιομηχανία τις επιχειρήσεις τους και το πολύτιμο κεφάλαιο που ονομάζεται ανθρώπινο δυναμικό, είναι οι άνθρωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι θα διατρανώσουν την σττρατηγική τους το απόγευμα της Τρίτης στο Badminton.

ΠΕΦ: Ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κυβέρνησης, φαρμακοβιομηχανίας & κοινωνίας

Σε μία εκδήλωση στην οποία αναμένεται να δώσουν το παρών 3.000 και πλέον άτομα (εργαζόμενοι από τον κλάδο, στελέχη, επιχειρηματίες και πολιτικοί) ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΦ, θα μιλήσουν για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας, εργαζομένων και κυβέρνησης.

Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο και ο ρόλος του Σαμαρά

Ένα συμβόλαιο που θα πρέπει να τηρηθεί και να φυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, εάν θέλουμε να περάσουμε στην επόμενη ημέρα της ανάπτυξης για την Ελλάδα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΠΕΦ. Για την ανάγκη αυτού του κοινωνικού συμβολαίου μάλιστα τα στελέχη της ΠΕΦ θα ζητήσουν να συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά- αφού του αποστείλουν σχετικό υπόμνημα πρώτα- προκειμένου να του καταθέσουν την νέα στρατηγική της ΠΕΦ.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί τον κλάδο ο οποίος μπορεί να τραβήξει μπροστά την οικονομία και την επιχειρηματικότητα αφήνοντας πίσω για πάντα την κρίση που τόσο ταλάνισε την χώρα, τόνισε ο νέος πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων την Δευτέρα σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε στους δημοσιογράφους.

Άλλωστε ο κλάδος διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να το πράξει αυτό: παραγωγικές μονάδες, σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό με περγαμηνές, παραγωγή προϊόντων γενοσήμων που στέκονται επάξια στις διεθνείς αγορές, έρευνα, καινοτομία και εξωστρέφεια.

Όχι άλλη εμμονή σε οριζόντια μέτρα

Όμως αντί να αξιοποιηθούν όλα αυτά τα θετικά συστατικά, τα τελευταία χρόνια η εμμονή στα οριζόντια διαρθρωτικά μέτρα και η αποφυγή κάθε ποιοτικού κριτηρίου και αναπτυξιακού μέτρου, στέρησε από τον κλάδο το πέταγμα προς τα εμπρός κυρίως όμως, δημιούργησε αρνητικό πρόσημο σε έναν κλάδο που μπορεί να διαδραματίσει κομβικό και κρίσιμο ρόλο στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Η Κυβέρνηση ακολουθώντας τα στενά όρια του Μνημομίου και της τρόικας, όμως, δεν στέρησε μόνο από την ελληνική οικονομία πολύτιμους πόρους από την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αλλά και από τους πολίτες, φθηνά, αξιόπιστα και ασφαλή ελληνικά γενόσημα.

Επιπλέον, το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ ευρώ δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα δημόσιας υγείας, σύμφωναμε τον κ. Τρίφων, ο οποίος επεσήμανε χθες, ότι είναι καλό που φύγαμε από την υπερβολή του 2009 με τα 5,2 δις ευρώ δαπάνη, ωστόσο έχουμε περάσει στην αντίπερα όχθη όπου η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης με 30% κατά κεφαλή δαπάνη. Επιπλέον στο ύψος αυτό της φαρμακευτικής δαπάνης (2 δις ευρώ για το 2014 και το 2015) περιλαμβάνεται και το 1 ευρώ ανά συνταγή, και τα εμβόλια και οι ανασφάλιστοι.

Δεν συζητάμε με την τρόικα

Για τον λόγο αυτόν ίσως, ο κ. Τρύφων, όταν αναφέρεται την τρόικα είναι απόλυτος: «δεν συζητάμε με την τρόικα» τόνισε με έμφαση χθες, προσθέτοντας ότι η τριμερής μπορεί να παρεμβαίνει μόνο ως προς το ύψος των δαπανών των ταμείων. Επομένως, θέμα με την τρόικα δεν έχει η ΠΕΦ. Αντίθετα έχει και μεγάλο μάλιστα θέμα, με την κυβέρνηση και ειδικότερα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Και μιλώντας για τα ταμεία, να πούμε ότι η ΠΕΦ υπογραμμίζει με σθένος το γεγονός ότι τα γενόσημα μπορούν να συνδράμουν τα ταμεία κατά 70% (εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη) και κατά 50% τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Γιατί δεν βγαίνουν νέα γενόσημα

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ είναι γνωστός για το γεγονός ότι δεν μασάει τα λόγια του όταν αναφέρεται στο ελληνικό φάρμακο. Στην Ελλάδα αυτό που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια με τις διαρκείς οριζόντιες μειώσεις, αναφέρει, είναι η απόλυτη στρέβλωση, δηλαδή τα φθηνά τα φάρμακα να μειώνονται διαρκώς με κίνδυνο να οδεύουν σε αντικατάσταση.
Επίσης, το μέτρο της συνταγογράφησης με δραστική ουσία- εκτός από ότι αποτελεί ένα αυθαίρετο και κακό μέτρο για τον ασθενή και την επιστημονική κοινότητα- καταστρέφει τον όγκο των γενοσήμων, αναφέρει χαρακτηριστικά. Και φυσικά το γεγονός ότι δεν βγαίνουν στην αγορά καινούρια γενόσημα, οφείλεται στον συνδυασμό τριών πραγμάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ: στην τιμή που λαμβάνει ένα γενόσημο μόλις λήξει η πατέντα, (κάτω από το 25% όταν η πρώτη τιμή είναι το 32,5%, η δυναμική τιμολόγηση και τα χαράτσια το rebate clawback.

Ο κ. Τρύφων, θα επαναλάβει την Τρίτη το απόγευμα, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, και πως πλέον εάν θέλουμε να προχωρήσει κάτι στην χώρα αυτή, θα πρέπει η εθνική οικονομία να στηρίζεται σε αυτά που παράγει και όχι σε δανεικά. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως και κάποιοι άλλοι κλάδοι, μπορεί να αποτελέσει την λύση για να φύγει προς τα εμπρός η ελληνική οικονομία, να δώσει ώθηση στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, στην ανταγωνιστικότητα, στις εξαγωγές, τονώνοντας παράλληλα την αγορά εργασίας.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μπορεί να αποτελέσει την λύση για τα οικονομικά των Ταμείων, για τις επενδύσεις, για την έρευνα και τις εξαγωγές, διατηρώντας παράλληλα την συμμετοχή των ασθενών σε χαμηλά επίπεδα.

tryfwn

Διαβάστε ακόμη:

ΠΕΦ: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να τραβήξει εμπρός την οικονομία