ΦΑΡΜΑΚO

Παπακώστα: Να σταματήσει η διχογνωμία για τον εμβολιασμό - κανείς ανεμβολίαστος

Την ανάγκη να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά στα σχολεία τόνισε την Δευτέρα η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα, μιλώντας στην Δημόσια Τηλεόραση, προσθέτοντας, ότι θα πρέπει να σταματήσουμε την διχογνωμία που υπάρχει στους πολίτες αν πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Παπακώστα: Να σταματήσει η διχογνωμία για τον εμβολιασμό - κανείς ανεμβολίαστος

«Εμβολιάζουμε όλα τα παιδιά καθολικά στα σχολεία. Ο εμβολιασμός γίνεται κάτω από την ''ομπρέλα'' του Υπουργείου Υγείας δωρεάν και καλύπτει τους πάντες: τους ασφαλισμένους, τους ανασφάλιστους, όσους απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα και τους άπορους, ώστε να μην υπάρχει κανείς ανεμβολίαστος, σημείωσε η υφυπουργός και πρόσθεσε: «Επιπλέον το Υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του που διανέμεται στα μαιευτήρια όλης της Χώρας, συνιστά σε όλες τις μητέρες που γέννησαν να μεταβούν εντός δύο μηνών στον Παιδίατρό τους ή στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας ή στα Δημοτικά Ιατρεία με τα βρέφη τους για τον απαραίτητο εμβολιασμό».

Για το αντιεμβολιαστικό κίνημα, η κυρία Παπακώστα επεσήμανε:

«Υπάρχει μια διχογνωμία στους πολίτες αν πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και αυτό πρέπει να το σταματήσουμε, καθώς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας επιδημιολογίας, η οποία δεν είναι επιθυμητή. Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται από τους παιδιάτρους, οι οποίοι παίρνουν κατευθύνσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία γνωμοδοτεί για το ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν τα παιδιά μας. Συνεπώς θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η πρόληψη των παιδιών και των νέων μέσω των εμβολιασμών είναι πολύ σημαντική για την μελλοντική υγεία στην ενήλικη ζωή».

Εν τω μεταξύ η κυρία Παπακώστα, μιλώντας στην Βουλή κατά την διάρκεια ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2015, τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προβεί στη διενέργεια ανοικτού, διεθνή διαγωνισμού για την προμήθεια ορισμένων ειδών εμβολίων συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συνεχίζεται δε ο αντιφυματικός εμβολιασμός στα σχολειά μας για τη χρονιά και πρέπει να σας πω ότι μέχρι σήμερα έχει παραδώσει το Παστέρ, του οποίου έχω και την ευθύνη, 57.940 δόσεις φυματίνης, 101.070 δόσεις εμβολίων φυματίωσης BCG, τόνισε, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν διανεμηθεί στις περιφέρειες της χώρας οι ποσότητες, οι οποίες έχουν ζητηθεί για την κάλυψη των αναγκών τους. Παράλληλα, εμβολιάζουμε τους απόρους, όλα τα ανασφάλιστα νεογνά με εμβόλια, τα οποία έχουν διατεθεί στα μαιευτήρια, παντού, όπως το εμβόλιο της φυματίωσης BCG ή της ηπατίτιδας Β.

Διαβάστε ακόμη:

Απειλή επιδημιών στην ΕΕ από τη δυσπιστία απέναντι στον εμβολιασμό

Aρνητικά τα πρώτα αποτελέσματα για τοξικότητα του αντιγριπικού εμβολίου Fluad