ΦΑΡΜΑΚO

Η φαρμακοβιομηχανία, η τεχνολογία & μερικοί ακόμη κλάδοι, πρωταγωνιστές στη νέα εποχή της ανάπτυξης

Κλάδος ο οποίος θα τραβήξει μπροστά το... σκονισμένο «άρμα» της ανάπτυξης είναι η φαρμακοβιομηχανία, σύμφωνα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Η φαρμακοβιομηχανία, η τεχνολογία & μερικοί ακόμη κλάδοι, πρωταγωνιστές στη νέα εποχή της ανάπτυξης

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το είπε ξεκάθαρα χωρίς περιστροφές ο υπουργός τη Δευτέρα, στη συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου στην εκπομπή «στον ενικό», απαντώντας σε ερώτηση πολίτη ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει παραγωγή και ως εκ τούτου ταλανίζεται οικονομικά και επιχειρηματικά και έτσι δημιουργούνται οι δημοσιονομικές πιέσεις.

Κάνετε λάθος, απάντησε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι αντίθετα υπάρχουν startup επιχειρήσεις αλλά και κλάδοι πολύ σημαντικοί, οι οποίοι εξάγουν και θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην επόμενη ημέρα της ανάπτυξης της χώρας. Τέτοιοι κλάδοι, όπως είπε, είναι η φαρμακοβιομηχανία, η τεχνολογία, ο τομέας των κρασιών καθώς και μπουτίκ μπυραρίες.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες, αναφορικά με τον κλάδο και τα μέτρα που θα προωθήσει είναι γνωστό ότι η φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης, σύμφωνα με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όπως έχει δεσμευθεί και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα ο υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την πρόθεσή του να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με καθαρούς όρους και ορίζοντα τετραετίας για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA) κ. Richard Bergström, παρουσία του Πρόεδρου του ΣΦΕΕ κ. Κ. Φρουζή και του Αντιπροέδρου κ. Π. Αποστολίδη. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει τη δέσμευση εκ μέρους των πολυεθνικών ότι τα επόμενα 4 χρόνια θα διενεργηθούν στην χώρα μας κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν και επενδύσεις στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων. Επιπροσθέτως, το Υπουργείο ζητά να υπάρξει ειδικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων για τη διάρκεια της συμφωνίας, ώστε να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως η υποχρεωτική αδειοδότηση φαρμάκων.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας, το Υπουργείο δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών και να εξετάσει το αίτημα τα εμβόλια, το ΕΚΑΣ και ο ΦΠΑ να μη συμπεριλαμβάνονται στη φαρμακευτική δαπάνη.

Το θέμα της ανάπτυξης κυριάρχησε και στην πρώτη συνάντηση που είχαν το προεδρείο της ΠΕΦ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις 12 Φεβρουαρίου, με τους πρώτους να επιμένουν ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί κρίσιμη επιλογή, μετά από πολλά χρόνια αποβιομηχανοποίησης και αλλεπάλληλων χαρατσιών που βίωσε ο κλάδος.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός στον κλάδο και πως αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να δοθούν κίνητρα στις ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες να παράγουν φάρμακα στη χώρα μας.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ στην συνάντηση εκείνη είχαν αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρχουν σταθεροί κανόνες στην αγορά, ώστε να επιτρέπουν το σχεδιασμό, από την πλευρά των επιχειρήσεων, μακρόπνοων επενδυτικών έργων αλλά και εξαγωγών, ενώ αναφέρθηκαν ακόμη στην αναπτυξιακή διάσταση του κλάδου στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα στην αγορά εργασίας, αλλά και στη δυνατότητα του κλάδου να καλύψει το 70% της ΠΦΥ.

Επεσήμαναν ότι η λανθασμένη πολιτική φαρμάκου τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις τιμές και όχι στην ανάπτυξη, ενώ στηλίτευσαν τα χαράτσια clawback και rebate, τα οποία θα πρέπει να μειωθούν. Αναφέρθηκαν ακόμη στις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί με τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία.

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση Παν. Κουρουμπλή - ΠΕΦ: Ανάπτυξη, η νέα «σημαία» του κλάδου, κίνητρα σε όλες τις βιομηχανίες

Πρόταση Κουρουμπλή για σταθερό πλαίσιο 4ετίας με την φαρμακοβιομηχανία, εκτός δαπάνης εμβόλια, ΦΠΑ & ΕΚΑΣ

Ο Γ. Βαρουφάκης αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα