ΦΑΡΜΑΚO

Επιστολή ΣΦΕΕ σε Κουρουμπλή και Σταθάκη για ΦΠΑ, clawback και rebate

Το θέμα των χαρατσιών clawback και rebate επαναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Φαρμακοβιομηχανιών Ελλάδος, με σχετική του επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομίας κ.κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και Γιώργο Σταθάκη, ζητώντας την αφαίρεση του ΦΠΑ και των φόρων υπέρ τρίτων από τον υπολογισμό των ποσών του rebate και του clawback των φαρμακευτικών εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ.

Επιστολή ΣΦΕΕ σε Κουρουμπλή και Σταθάκη για ΦΠΑ, clawback και rebate

Αναλυτικά, η επιστολή του Συνδέσμου έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της από 13.02.15 συνάντησής μας, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, μεταξύ των άλλων θεμάτων, και την εκτενή αναφορά μας στη φαρμακευτική δαπάνη και στο τρόπο υπολογισμού της υπερβάλλουσας αυτής. Συγκεκριμένα, αναφερθήκαμε στην επείγουσα ανάγκη αφαίρεσης των κρατήσεων υπέρ τρίτων, όπως η παρακράτηση 3% υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) στις πληρωμές και το ΕΚΑΣ από το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς και της αφαίρεσης των χρεώσεων ΦΠΑ σε Rebates και Clawback.

Για το λόγο αυτό και ενόψει της επικείμενης αποστολής των σχετικών σημειωμάτων του clawback του β' εξαμήνου του 2014 στις φαρμακευτικές εταιρείες, παρακαλούμε στα πλαίσια της συνεργασίας μας, για την ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης μαζί σας πριν την έκδοση και αποστολή του τελικού ποσού καταβολής».

Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κων. Φρουζής, κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου πριν μερικές εβδομάδες, είχε ζητήσει την μείωση του clawback και του rebate και την επαναφορά της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,4 δισ ευρώ, με ειδική μέριμνα 350 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους και επιπλέον να ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ σήμερα ο προϋπολογισμός για την κάλυψη των νοσοκομείων που στερούνται από βασικές θεραπείες.

Η πρωτοβουλία αυτή, είχε τονίσει ο κ. Φρουζής, πρέπει να συνδυαστεί απαραίτητα με ένα όριο στο clawback – έως 3% του ετήσιου στόχου του 2015 - το οποίο θα ωθήσει την Πολιτεία στις απαραίτητες δομικές αλλαγές. Τέλος, τα αυθαίρετα οριζόντια rebates & clawbacks πρέπει να μειωθούν σημαντικά από τη στιγμή που σωρευτικά πλέον υπερβαίνουν τα όρια αντοχής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αφού μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για τη σταθεροποίηση του κλάδου ο οποίος έχει πληγεί με 1 δισ. ευρώ από τη μεγάλη περικοπή ομολόγων (PSI 2012) με τα οποία είχαν εξοφληθεί χρέη προηγούμενων ετών.

Διαβάστε ακόμη:

Κων. Φρουζής: Να μειωθεί clawback & rebate και να επανέλθει η δαπάνη στα 2,4 δισ ευρώ

Πρόταση Κουρουμπλή για σταθερό πλαίσιο 4ετίας με την φαρμακοβιομηχανία, εκτός δαπάνης εμβόλια, ΦΠΑ & ΕΚΑΣ