ΦΑΡΜΑΚO

Τεχνική Επιτροπή θα αξιολογεί τα ΦΥΚ - Σε ένα μήνα το πόρισμα

Την πρόθεσή του ότι θα βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους φορείς προκειμένου να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα είναι προς όφελος των ασθενών και της χώρας, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Τεχνική Επιτροπή θα αξιολογεί τα ΦΥΚ - Σε ένα μήνα το πόρισμα

Αναφορικά με το θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους ο Υπουργός Υγείας συμφώνησε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διασαφηνιστούν. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικής Τεχνικής Επιτροπής, η οποία θα συγκληθεί άμεσα με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των επίσημων φορέων προκειμένου να εξετάσει λεπτομερώς τα σχετικά θέματα.

Όπως σημειώθηκε και από τις δύο πλευρές κοινός στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών σε ένα ασφαλές σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onMed, η Τεχνική Επιτροπή θα αξιολογήσει τα κριτήρια με τα οποία εισέρχονται τα ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) στην αγορά, θα διερευνήσει την πιθανότητα να μειωθεί ο αριθμός τους και θα συγκρίνει τι συμβαίνει και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στην εν λόγω Τεχνική Επιτροπή, η οποία αποτελεί πρόταση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και την οποία αποδέχθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής θα συμμετέχουν εκτός από στελέχη του υπουργείου, εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ και του ΕΟΦ.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε στους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ ότι τα φάρμακα που ανήκουν στην λίστα 3816 είναι υπερβολικά μεγάλος (311 από 89 που ήταν κάποτε) και πως ο αριθμός αυτός θα πρέπει να μειωθεί. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης καθώς και τα άλλα μέλη του ΔΣ ωστόσο, υποστήριξαν ότι η μείωση αυτή θα πρέπει να γίνει με κάποια κριτήρια αξιολόγησης και με βάση τι ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Κρίσιμος ωστόσο αναμένεται να είναι ο ρόλος της Επιτροπής αυτής και για τον κλειστό προϋπολογισμό που σχεδιάζει ο υπουργός Υγείας για να ισχύσει για τα ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους).

Το θέμα αυτό κυριάρχησε έντονα στην συνάντηση μεταξύ του υπουργού και των εκπροσώπων του ΣΦΕΕ, ενώ ενδεικτικό του καλού κλίματος των δύο πλευρών, ήταν ότι ο κ. Κουρουμπλής αποσύρει προς ώρας, το σχέδιο υπουργικής απόφασης που είχε ετοιμάσει για τα ΦΥΚ αναφορικά με τον κλειστό προϋπολογισμό, αναμένοντας το πόρισμα που θα καταθέσει σε ένα μήνα περίπου η Τεχνική Επιτροπή.

Να σημειώσουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ το 2013 είχε πληρώσει για ΦΥΚ το ποσό των 713,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 118,4 εκατ. ευρώ αφορούσε σε νοσοκομειακής χρήσης, ενώ το 2014 το ποσό για τα ΦΥΚ αφορούσε σε 847,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 206,7 εκατ. ευρώ τα νοσοκομειακά.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ πάντως εξέφρασαν για ακόμη μία φορά την θέση τους για τα καινοτόμα φάρμακα, τονίζοντας ότι θα πρέπει σε κάθε ανατιμολόγηση να εισέρχονται στην αγορά καινοτόμες θεραπείες, για το καλό της δημόσιας υγείας.

Εκτός από τα ΦΥΚ όμως η δεύτερη μεγάλη αγωνία του κλάδου αφορά στην καθυστέρηση των πληρωμών, όπως υπογράμμισαν στην συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Αυτή την στιγμή οι οφειλές των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τα μέλη του ΣΦΕΕ ανέρχονται σε 1 δις ευρώ (οφειλές μέχρι τέλος Φεβρουαρίου). Από το ένα δις ευρώ, τα 650 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη του ΕΟΠΥΥ. Από την μη κανονικότητα αυτή, περισσότερο ζημιώνονται οι μικρές εταιρείες, σχολιάζει στο onmed ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, προσθέτοντας ότι πρέπει να προπληρώνουν τα υλικά, αλλά δεν μπορούν, καθώς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Διαβάστε ακόμη:

Προβληματισμός της φαρμακοβιομηχανίας για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την δαπάνη των ΦΥΚ

Κουρουμπλής: Στο στόχαστρο η κερδοσκοπία πολυεθνικών φαρμακευτικών

Παν. Κουρουμπλής: Έρχονται λύσεις στην υγεία, το φάρμακο και τους ασθενείς

Η δραματική έλλειψη ρευστότητας, η αγωνία των παρόχων, η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και οι πιθανές λύσεις...