ΦΑΡΜΑΚO

Με πολλά ανοιχτά θέματα αλλά και... διάθεση, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων

Συνεδριάζει για πρώτη φορά με τη νέα κυβέρνηση η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων την Παρασκευή το μεσημέρι, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ιωάννη Φίλο.

Με πολλά ανοιχτά θέματα αλλά και... διάθεση, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η πρώτη συνάντηση φυσικά θα είναι εν πολλοίς διερευνητική, με παρόντα τόσο τα μέλη του ΣΦΕΕ όσο και της ΠΕΦ, ωστόσο τα θέματα πιέζουν ασφυκτικά, επομένως θα τεθούν και οι προτεραιότητες της νέας Επιτροπής. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αγωνιά και ο ίδιος στο να προχωρήσουν ζητήματα τιμολόγησης φαρμάκων και ζήτησε χαρακτηριστικά από τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής «η σύγκληση της Επιτροπής να γίνει... χθες».

Βασικό μέλημα του κ. Φίλου είναι το γραφείο του να είναι πάντα ανοικτό για όλους, όπως τονίζει στο onMed, με στόχο να τρέχουν τα πράγματα γρήγορα για το κοινό καλό. Στη λογική αυτή, ο ίδιος θα επιδιώξει -ακολουθώντας φυσικά πάντα αφενός την νομοθεσία και αφετέρου την πολιτική και τη φιλοσοφία του υπουργού Υγείας- να εισέρχονται κάθε φορά, όσο το δυνατόν περισσότερα φάρμακα, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών και βεβαίως ευπαθών ομάδων και μειονεκτούντων ομάδων.

Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών είναι γεγονός ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του έχει πολύ δρόμο μπροστά του, όπως την ανατιμολόγηση του 2015, η οποία, ενώ έπρεπε να είχε γίνει τον Ιανουάριο, εξαιτίας των εκλογών δεν πραγματοποιήθηκε. Έτσι, όπως τονίζει ο ίδιος, άμεση προτεραιότητα είναι να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι εκκρεμότητες της Επιτροπής. Να σημειωθεί ότι η γενική ανατιμολόγηση θα περιλαμβάνει περίπου 6.500 με 7.000 φάρμακα (όλα σχεδόν τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά σε περιεκτικότητες και συσκευασίες), εκ των οποίων τα 3.600 είναι πρωτότυπα.

Να σημειωθεί ακόμη ότι ο ΕΟΦ εξέδωσε χθες θετική λίστα (με 700 νέα γενόσημα μεταξύ άλλων) μετά την ανάρτηση του ΕΟΦ με τις τελικά προτεινόμενες τιμές και της ανασυγκρότησης της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων (τον Φεβρουάριο του 2015). Πρόκειται για επικαιροποιημένο πίνακα τελικώς προτεινομένων τιμών, ως προς την αποκατάσταση σφαλμάτων που οφείλονταν σε τεχνικό πρόβλημα, αλλαγές ονομασίας προϊόντων και επωνυμιών ΚΑΚ και αλλαγές τιμών προϊόντων λόγω μετακίνησής τους από τον "θετικό" στον "αρνητικό" κατάλογο και αντιστρόφως, όπως αναφέρει σχετικά ο ΕΟΦ.

Δύο άλλα θέματα τα οποία θα διεκδικήσει με την προεδρία του ο κ. Φίλος είναι η διαρκής νομική υποστήριξη στο έργο της Επιτροπής και η επαφή με Συλλόγους Ασθενών. Μάλιστα, λέγεται ότι και στην Κύπρο συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος του Συνδέσμου Καταναλωτών στην Επιτροπή.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη το βράδυ, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, συναντήθηκε με τους προέδρους του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ κ.κ. Πασχάλη Αποστολίδη και Θεόδωρο Τρύφων στους οποίους παρέδωσε μία λίστα με όλα τα καυτά ζητήματα της φαρμακοβιομηχανίας - φαρμακευτική δαπάνη, τιμολόγηση, αποζημίωση, εγχώρια παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη, κλινικές μελέτες και ΦΥΚ- τα οποία θα μελετήσουν οι φορείς και θα επανέλθουν σε 10 περίπου ημέρες. Οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων, χαρακτηρίζουν πολύ θετικό βήμα τον διάλογο που ξεκινά.

Δείτε εδώ τον επικαιροποιημένο κατάλογο με τις τελικά προτεινόμενες τιμές φαρμάκων 2015

Διαβάστε ακόμη:

Ο καθηγητής Παντείου Ιωάννης Φίλος, επικεφαλής της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων

ΠΕΦ: Η επόμενη ημέρα της φαρμακοβιομηχανίας φέρει την σφραγίδα της «οριακής καινοτομίας»

ΣΦΕΕ: Η ενδιαφέρουσα θητεία του κ. Π. Αποστολίδη & οι απόψεις του περί βιώσιμης πολιτικής φαρμάκου

«Πάγιο αίτημα» η εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη