ΦΑΡΜΑΚO

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ΚΗ' Ετήσιο Συνέδριο της ΟΣΦΕ

Με τη συμμετοχή συνέδρων από όλη την Ελλάδα και την παρουσία 31 εταιρειών από τον χώρο του φαρμάκου και των υπηρεσιών φαρμακείου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΗ' Ετήσιου Συνέδριο της ΟΣΦΕ, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ), σε συνεργασία με τον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και τον ΠΕΙΦΑΣΥΝ, στις 6 και 7 Ιουνίου 2015, στο Ίδρυμα Ευγενίδου-Planetarium.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ΚΗ' Ετήσιο Συνέδριο της ΟΣΦΕ

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στον χώρο του φαρμακείου μετά την κυβερνητική πρόταση προς τους θεσμούς για διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ, υπό προϋποθέσεις, και εκτός φαρμακείου. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και τοποθετήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων στις εργασίες του συνεδρίου, είτε ως ομιλητές είτε ως σύνεδροι.

Με κεντρικό μήνυμα «Ο ρόλος του φαρμακείου ως μέρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Συμβολή στην υγεία των πολιτών και στη μείωση των δαπανών υγείας», η φετινή διοργάνωση αποτέλεσε τομή στην ιστορία των συνεδρίων της ΟΣΦΕ, καθώς για πρώτη φορά δεν το παρακολούθησαν μόνον οι αντιπρόσωποι των τοπικών συνεταιρισμών, αλλά στις 6 Ιουνίου ήταν ανοικτό για όλους τους φαρμακοποιούς.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα που είχαν σχέση με τη δημόσια υγεία, την ανάπτυξη μέσω των συνεταιριστικών δομών, τα δίκτυα και τη λειτουργία των φαρμακείων. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από τους φορείς του φαρμάκου και της οικονομίας, καθώς και επιφανείς συνεταιριστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τρία στρογγυλά τραπέζια:

• «Ανάπτυξη: Οι Συνεταιρισμοί των φαρμακείων, παράγοντας κοινωνικής ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα
• «Δημόσια Υγεία: Η αλήθεια ανάμεσα στους αριθμούς και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών»
• «Δίκτυα φαρμακείων: Η διεθνής και η ελληνική εμπειρία, οι προκλήσεις και η προοπτική τους», με τη συμμετοχή των κ.κ. Diogo Gouveia, προέδρου φαρμακαποθηκών Πορτογαλίας, μέλους δικτύου φαρμακείων «HOLON», και Dan Steiber, R. Ph., Editor in Chief , Specialty Pharmacy Times

Το ενδιαφέρον των φαρμακοποιών συγκέντρωσαν δύο πολύ ουσιαστικές ομιλίες:

του καθηγητή ΕΣΔΥ κ. Γιάννη Κυριόπουλου, με θέμα «Φάρμακα, φαρμακοποιοί και φαρμακευτική πολιτική: αλήθειες, ψεύδη και διλήμματα», που αναφερόμενος στην πραγματική εξίσωση της φαρμακευτικής δαπάνης, επισήμανε ότι το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης (Ε) είναι αποτέλεσμα του γινομένου της συνολικής ποσότητας των φαρμάκων (Q) (ή της ποσότητας επί του μεγέθους του πληθυσμού) που καταναλώνονται επί την τιμή τους (P). Και τόνισε πως «Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να οφείλεται είτε στη μεταβολή των τιμών, είτε στη μεταβολή της ποσότητας, είτε σε συνδυασμό και των δύο σύμφωνα με την συμβατική και την παραδοσιακή προσέγγιση».

του κ. Ανδρέα Ευαγγελάτου, ΕΔΙΠ - ΟΠΑ, Εργαστήριο Επιχειρησιακής Επικοινωνίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος και παρουσίασε έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Τα σημαντικότερα Προβλήματα του Φαρμακείου σήμερα και οι Στρατηγικές αντιμετώπισης τους: Η άποψη των Φαρμακοποιών».

Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΟΣΦΕ.

Μεγάλος χορηγός: ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Αργυροί χορηγοί: CANA LABORATORIES & MENARINI DIAGNOSTICS