ΦΑΡΜΑΚO

Να παραμείνουν τα φάρμακα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ζητά η Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Να παραμείνουν τα φάρμακα υψηλού κόστους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ζητά η ΠΟΑμΣΚΠ, ως δευτεροβάθμιο όργανο και εκπρόσωπος των Συλλόγων Ατόμων με ΣΚΠ, με στόχο να μην διαταραχθεί η ποιότητα ζωής των ευπαθών αυτών ομάδων ασθενών.

Να παραμείνουν τα φάρμακα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ζητά η Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η ΠΟΑμΣΚΠ μάλιστα, συμπλέοντας και εκφράζοντας τους ίδιους προβληματισμούς με τους υπόλοιπους Συλλόγους Ασθενών, καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προστατεύσει τα συμφέροντα των χρονίως πασχόντων ασθενών, από κάθε πλευρά που εκδηλώνει διάθεση εκμετάλλευσής τους από όποιο σημείο της αλυσίδας υγείας και αν προέρχεται.

Για τον λόγο αυτό, εκφράζει την ανησυχία της καθώς στην αντίληψη της υπέπεσαν ανακοινώσεις Συλλόγων Ασθενών όπως της Ε.Σ.Α. με Α. του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, του Συντονιστικού Συλλόγων Ασθενών και Γονέων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα, του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, καθώς και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πλήθος δημοσιευμάτων όπου εκφράζονται αντιδράσεις σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας ώστε, η διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους να γίνεται, όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η ΠΟΑμΣΚΠ σκεπτόμενη μια τέτοια Υπουργική απόφαση, θεωρεί πως δεν υπάρχει η διασφάλιση των συμφερόντων των ασθενών για την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις θεραπείες τους και πως υπάρχει ο κίνδυνος το μέτρο αυτό να οδηγήσει σε εκμετάλλευση και ταλαιπωρία των ασθενών.

Επίσης, η ΠΟΑμΣΚΠ θεωρεί, ότι μια τέτοια απόφαση περισσότερο θα δημιουργήσει προβλήματα παρά θα βελτιώσει την ως τώρα λειτουργία του τρόπου παραλαβής των φαρμάκων. Η Ομοσπονδία, πιστεύει επίσης πως πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν οι ασθενείς στο μέσο μιας σύγκρουσης ανάμεσα στον κλάδο των φαρμακοποιών και άλλων φορέων και του Κράτους όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Διαβάστε ακόμη:

Σχέδιο του υπ.Υγείας για διάθεση ακριβών φαρμάκων ορισμένων ασθενειών και από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Το φάρμακο στα χρόνια του capital control: Ανάγκη για σύμπνοια και αγαστή συνεργασία από όλους τους φορείς