ΦΑΡΜΑΚO

Νέο φάρμακο φάσης ΙΙ, ρυθμίζει τα υψηλά επίπεδα καλίου σε διαβητικούς και νεφροπαθείς

Σημαντικές ελπίδες σε όσους ασθενείς υποβάλλονται σε ειδικές θεραπείες για τον διαβήτη ή τους νεφρούς και εμφανίζουν υψηλά επίπεδα καλίου, δίνει ένα νέο φάρμακο το οποίο βρίσκεται σε κλινική μελέτη φάσης ΙΙ. 

Νέο φάρμακο φάσης ΙΙ, ρυθμίζει τα υψηλά επίπεδα καλίου σε διαβητικούς και νεφροπαθείς

Ήδη τα αποτελέσματα της μελέτης, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεγαλύτερο κίνδυνο υπερκαλιαιμίας αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, οι διαβητικοί, οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια ή και τα δύο και λαμβάνουν μια μορφή φαρμάκου που ονομάζονται αναστολείς του συστήματος ρενίνης – αγγειοτασίνης - αλδοστερόνης (RAAS).

Οι αναστολείς RAAS χορηγούνται συνήθως, προκειμένου να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νεφροπάθειας σε ασθενείς με διαβήτη.

Ένα από του στόματος φάρμακο, το οποίο περιέχει ένα μη απορροφούμενο πολυμερές, αυξάνει την ποσότητα καλίου η οποία απεκκρίνεται στα κόπρανα, μειώνοντας έτσι τη συγκέντρωσή του στο αίμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε άλλους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, για περιόδους που κυμαίνονται από μερικές ημέρες έως και 12 εβδομάδες.

Αναφερόμενος στη μελέτη, ο Δρ. George Bakris της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Σικάγο των ΗΠΑ, εξήγησε ότι συμμετείχαν συνολικά 306 ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, υπερκαλιαιμία και λάμβαναν αναστολείς RAAS πριν και κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Έπειτα από τέσσερις εβδομάδες, τα επίπεδα του καλίου υποχώρησαν σημαντικά και διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα για 52 εβδομάδες από την έναρξη της περιόδου μελέτης.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το 20% των συμμετεχόντων στη μελέτη εκδήλωσαν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες θεωρείται ότι σχετίζονται με το φάρμακο. Οι πιο κοινές εκδηλώσεις ήταν αφύσικα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα (7% των ασθενών), ήπια έως μέτρια δυσκοιλιότητα (6% των ασθενών) και ανώμαλα χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα (6% των ασθενών).

Διαβάστε ακόμη: