ΦΑΡΜΑΚO

Σταθάκης: Τον Οκτώβριο τα μέτρα για τα φαρμακεία, αλλά με αντισταθμιστικά οφέλη

Από τον Οκτώβριο και μετά προβλέπεται να αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για την κατηγορία επαγγελμάτων στην οποία περιλαμβάνονται και τα φαρμακεία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, κατά τη διάρκεια απολογιστικής συνέντευξης.

Σταθάκης: Τον Οκτώβριο τα μέτρα για τα φαρμακεία, αλλά με αντισταθμιστικά οφέλη

Για το πλήρες άνοιγμα της αγοράς των φαρμακείων, όπως διευκρίνισε, εκκρεμούν κοινές υπουργικές αποφάσεις, ωστόσο σχολίασε ότι υπάρχουν περιθώρια για την προώθηση αντισταθμιστικών μέτρων, ώστε περιοριστούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Σημειώνεται ότι με τα εν λόγω μέτρα καταργείται η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδειας άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιουδήποτε άλλου περιορισμού, πλην του σχετικού με τα πληθυσμιακά όρια, ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων και αλυσίδων φαρμακείων.

Φυσικά ένας μεγάλος σύμμαχος των φαρμακοποιών αποτελεί παλαιότερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία στηρίζει το επάγγελμα, έχοντας αποφανθεί πως θα πρέπει το ιδιοκτησιακό καθεστώς πλεοψηφικά, να ανήκει σε φαρμακοποιούς και όχι σε επιχειρηματίες.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) με σειρά αποφάσεών του, έχει κρίνει ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων.

Από την πλευρά τους οι ίδιοι τονίζουν με κάθε τρόπο ότι η εκχώρηση φαρμακείων σε επιχειρηματικά συμφέροντα και σε πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με το επάγγελμα του φαρμακοποιού, θα σημάνει την υποβάθμιση του επιπέδου προστασίας της δημόσιας υγείας.