ΦΑΡΜΑΚO

Pharmacy2020: Η εταιρεία με τις σύγχρονες & διαφορετικές λύσεις για το ελληνικό φαρμακείο του μέλλοντος

Οι ριζικές αλλαγές που συντελούνται στον χώρο του φαρμακείου, ο μετασχηματισμός του σε one-stop retail shop και οι καινοτόμες υπηρεσίες που πρέπει να ενσωματώσει για να ανταποκριθεί στη νέα του μορφή, αποτέλεσαν την αφορμή για τη συνομιλία μας με τον κ. Γιώργο Πακερτζόγλου, ιδρυτή του Pharmacy2020, εταιρίας που ειδικεύεται στο business development του ελληνικού φαρμακείου.

Pharmacy2020: Η εταιρεία με τις σύγχρονες & διαφορετικές λύσεις για το ελληνικό φαρμακείο του μέλλοντος

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο συνομιλητής μας, «το Pharmacy2020 αποτελεί το όχημα για τη μετατροπή του σημερινού φαρμακείου στο φαρμακείο του μέλλοντος». Ταυτόχρονα, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι οι άνθρωποι του Pharmacy2000, δεν έχουν λύσεις φασόν, καθώς η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και διαφορετικά. «Δεύτερη ίδια πρόταση ή συνταγή δεν υπάρχει στο portfolio μας», τονίζει χαραακτηριστικά ο κ. Πακερτζόγλου.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Πώς διαμορφώνεται κατά τη γνώμη σας ο κλάδος του φαρμακείου στη χώρα μας;

Το ελληνικό φαρμακείο βρίσκεται στη φάση μετάβασης από το στατικό μοντέλο του παρελθόντος στον δυναμικό μετασχηματισμό του. Αυτό που οι γονείς μας εννοούσαν λέγοντας φαρμακείο, δεν ανταποκρίνεται πια στην πραγματικότητα. Το φαρμακείο παραμένει βέβαια ο εξειδικευμένος χώρος για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά μετεξελίσσεται πλέον και σε ένα εξαιρετικά δυνατό σημείο λιανικής πώλησης εμπορευμάτων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι δυνατότητες και οι προοπτικές του είναι απεριόριστες. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι ο φαρμακοποιός είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίας και επιστήμονας υψηλής ειδίκευσης με πτυχίο. Την ώρα που κάθε επιχείρηση σήμερα μπαίνει στη διαδικασία πιστοποίησής της, το φαρμακείο την έχει εξ ορισμού! Ο έλληνας φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει ως παροχέας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ παράλληλα η επιχείρησή του καλύπτει στον τομέα της λιανικής ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων. Οι προοπτικές του φαρμακείου κυριολεκτικά δεν έχουν ταβάνι!

Τι καινούργιο φέρνει το Pharmacy2020;

Όταν, πριν από ένα χρόνο, δημιούργησα το Pharmacy2020, ένα πράγμα είχα κατά νου: να μην αντιγράψω κανένα από τα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα που ασχολούνται με το ελληνικό φαρμακείο. Δεν ήταν στις προθέσεις μου να ανακαλύψω τον τροχό, το αντίθετο• στόχος μου ήταν να "συσκευάσω" σε ένα ελκυστικό πακέτο τις υπηρεσίες που θα βοηθήσουν το ελληνικό φαρμακείο να μετασχηματιστεί και να επιβιώσει στην εποχή μας, την εποχή των κοσμογονικών αλλαγών. Φέραμε έννοιες και υπηρεσίες όπως δημιουργία εταιρικής ταυτότητας, πλάνο marketing, visual merchandising, προβολή και επικοινωνία, social media, private label development κ.ά. Μιλάμε για μια μικρή επανάσταση στον χώρο και παράλληλα για πανίσχυρα εργαλεία που μπορούν να εκτοξεύσουν το ελληνικό φαρμακείο. Αυτό το διαπιστώνουν όσοι κάνουν ήδη χρήση τους. Ο τροχός που ανέφερα πιο πάνω, αρχίζει δειλά δειλά να γυρίζει.

Βρήκατε ευήκοα ώτα; Ποια ήταν η ανταπόκριση που είχατε;

Ο κλάδος του ελληνικού φαρμακείου έχει να παρουσιάσει καινοτόμους και τολμητίες επιστήμονες και επιχειρηματίες, που μας έδειξαν εμπιστοσύνη και μας ανέθεσαν τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησής τους.

Σε ποιους συγκεκριμένα απευθύνεστε;

Σε όλο τον κόσμο του ελληνικού φαρμακείου, υφιστάμενο και νεοεισερχόμενο. Το Pharmacy2020 δεν επιλέγει. Αντίθετα, μας επιλέγουν όσοι δεν φοβούνται την αλλαγή, εκείνοι που έχουν αντιληφθεί πως το μέλλον δεν διασφαλίζεται με την επιμονή και την παραμονή σε παρελθούσες νοοτροπίες. Το ελληνικό φαρμακείο ή θα μετασχηματιστεί και θα οργανωθεί σε σύγχρονες βάσεις ή θα περιθωριοποιηθεί. Τόσο απλά. Η καινοτομία στην εποχή μας είναι πολύτιμη, δεν είναι ακριβή!

Γιατί Pharmacy2020; Τι σηματοδοτεί;

Τα 5 χρόνια που απλώνονται μπροστά μας μέχρι το 2020 είναι καταληκτική ημερομηνία για το Pharmacy2020 γιατί σηματοδοτούν το όριο των αλλαγών. Είναι περισσότερο ένα σημείο αναφοράς που έχουμε ορίσει στο κοντινό μέλλον, ώστε μέσα στη γοργά αυτή εξελισσόμενη πενταετία να βαδίσουμε μαζί με όσους αντιλαμβάνονται το πνεύμα των καιρών και έχουν τη διάθεση να ανοιχτούν στο καινούργιο και το καινοτόμο. Ο χρόνος που απομένει είναι λίγος! Δεν θέλουμε να χρονοτριβούμε, επιλέγουμε την ευθεία επικοινωνία με όσους βλέπουν στο μέλλον.

Ποια είναι η φιλοσοφία του προγράμματος;

Μελετάμε και εντοπίζουμε τις ανάγκες κάθε φαρμακείου χωριστά. Λύσεις-φασόν δεν έχουμε. Δεύτερη ίδια πρόταση ή συνταγή δεν υπάρχει στο portfolio μας. Συνεργαζόμαστε με όσους αντιλαμβάνονται το πνεύμα των καιρών και έχουν τη διάθεση να ανοιχτούν στο καινούργιο και το καινοτόμο. Η γκάμα των υπηρεσιών μας καλύπτει όλους τους τομείς: μάρκετινγκ, δημόσιες σχέσεις, επικοινωνία μέσα από τα social media, λύσεις οργάνωσης και διοίκησης, εμπορική και αρχιτεκτονική ανακαίνιση, έρευνα αγοράς, διαχείριση ακινήτων, υπηρεσίες μελετών και σχεδιασμού.

Παράλληλα, επενδύουμε ως εταιρεία στο υφιστάμενο και σε νέο ανθρώπινο δυναμικό, παρακολουθούμε στενά την αγορά, τις τάσεις σε διεθνές επίπεδο. Και κάτι τελευταίο: έχουμε πάθος για το αντικείμενό μας, μας συνεπαίρνει η δουλειά μας. Ίσως θα έπρεπε να έχω ξεκινήσει την κουβέντα μας από αυτό!

Parketzogloy

Διαβάστε ακόμη:

Εκσυγχρονίζοντας το ελληνικό φαρμακείο: Ένας χρόνος Pharmacy 2020

Επιστολή ΠΦΣ προς Τσίπρα & Μεϊμαράκη: Γιατί δεν έγινε καμία αναφορά στην υγεία; Δεν μας ενδιαφέρει ποιός είναι μνημονιακός και ποιός όχι