ΦΑΡΜΑΚO

ΦΥΚ: Άναψε η συζήτηση για κλειστό προϋπολογισμό - Το θέλουν και η ΠΕΦΝΙ και ο ΕΟΠΥΥ

Προς την οδό κλειστών προϋπολογισμών για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) που αφορούν σε χρόνιες παθήσεις προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας, με στόχο να υπάρξει ένας σοβαρός εξορθολογισμός στο πεδίο αυτό.

ΦΥΚ: Άναψε η συζήτηση για κλειστό προϋπολογισμό - Το θέλουν και η ΠΕΦΝΙ και ο ΕΟΠΥΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Άλλωστε είναι κάτι που επιθυμούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΠΕΦΝΙ), οι οποίοι τονίζουν ότι είναι μία κίνηση που θα βοηθήσει να μαζευτεί και η φαρμακευτική αλλά και η νοσοκομειακή δαπάνη. Και σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μία κίνηση, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί τουλάχιστον για το 2016, επισημαίνουν.

Από την πλευρά του και ο ΕΟΠΥΥ είναι υπέρ ενός κλειστού προϋπολογισμού χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο επεξεργασμένο σχέδιο. Είναι κάτι που θα δούμε άμεσα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζει στο onMed ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός.

Βεβαίως πολύ πιο εύκολα για να εφαρμοστούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί είναι τα νοσοκομεία, από ότι στον ΕΟΠΥΥ, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντός, καθώς εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο προβλέψιμα και μετρήσιμα. Η δαπάνη των ΦΥΚ δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 3% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, ότι μέχρι τώρα, τα ακριβά φάρμακα δεν είχαν κλειστό προϋπολογισμό (ούτε και clawback), αλλά εντάσσονταν και αυτά, στην πίτα της συνολικής δαπάνης για όλα τα φάρμακα. Να θυμίσουμε ότι η δαπάνη σήμερα αγγίζει το 1,945 δις ευρώ. Η δαπάνη ωστόσο για τα ακριβά αυτά σκευάσματα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια, φθάνοντας τα 700 εκατ. ευρώ περίπου από 400 εκατ. ευρώ που ήταν, χτυπώντας καμπανάκι για την ραγδαία αυτή αύξηση.

Διαβάστε ακόμη:

Εν αναμονή δελτίου τιμών, για τα 149 νέα σκευάσματα

Πώς αυξάνουν τα κέρδη τους οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες