ΦΑΡΜΑΚO

Βορίδης – Σαλμάς: Μείζον πρόβλημα η διάταξη για τα φάρμακα

Τη διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας στη διάταξη για τη μείωση στις τιμές των εκτός πατέντας και γενόσημων φαρμάκων εξέφρασαν οι βουλευτές του κόμματος, Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς.

Βορίδης – Σαλμάς: Μείζον πρόβλημα η διάταξη για τα φάρμακα

Στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, ο κ. Σαλμάς υποστήριξε ότι είναι λανθασμένη η αιτιολογική έκθεση για την επίμαχη διάταξη, καθώς δεν επηρεάζει καθόλου τη φαρμακευτική δαπάνη, αφού είναι κλειστός προϋπολογισμός.

Ο κ. Σαλμάς διερωτήθηκε για ποιον είναι χρήσιμη η συγκεκριμένη διάταξη, αφού ο ΕΟΠΥΥ ούτως ή άλλως θα πληρώσει τα 2 δισ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης, για να προσθέσει ότι στην ουσία πρόκειται για αναδιανομή της πίτας σε βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και προς όφελος των πολυεθνικών.

Ως προς το όφελος για τους ασθενείς από τη μείωση των τιμών, ο κ. Σαλμάς τόνισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, αποφεύγοντας έτσι τις δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική παραγωγή φαρμάκου και στον τομέα των εξαγωγών.

Ο βουλευτής της ΝΔ εξήγησε πώς οι πολυεθνικές κρατούν ψηλά τις τιμές για τα δικά τους εντός πατέντας πρωτότυπα φάρμακα. Οι γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες, για παράδειγμα, τιμολογούν υψηλά δίνοντας παράλληλα μυστικές, μεγάλες εκπτώσεις στο γερμανικό σύστημα υγείας, εκπτώσεις τις οποίες δεν δίνουν σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα.

Οι πολυεθνικές μπορούν να κάνουν lobbying στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο κ. Σαλμάς, και στη συνέχεια έρχεται ο Ιταλός εκπρόσωπος της Κομισιόν, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας (δηλ. ο κ. Καρόνε) και επιμένει να περάσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν μπορεί να έρθει η τρόικα και να πει πώς θα διανεμηθεί η πίτα της φαρμακευτικής δαπάνης, με μία διάταξη η οποία δεν έχει καμία επίπτωση στον έλεγχό της, κατέληξε ο κ. Σαλμάς.

Από τη μεριά, του ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι η διάταξη καταργεί τα κατώτατα όρια στις τιμές των οικονομικών φαρμάκων, τα οποία προστάτευαν από παράλογες μειώσεις. Η διάταξη οδηγεί στην υποκατάσταση από ακριβότερα φάρμακα, καθώς θα καταστήσει μη συμφέρουσα την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου.

«Αυτή η διάταξη, έτσι όπως, είναι θα δημιουργήσει μείζον πρόβλημα» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Διαβάστε ακόμη:

Δ. Γιαννακόπουλος: «Αν το ψηφίσετε, στέλνετε στην ανεργία 11.000 οικογένειες...» (pics+vid)