ΦΑΡΜΑΚO

Συνεχίζουν απτόητοι τις απεργίες οι φαρμακοποιοί - Ο ΦΣΑ συντάσσεται με τον ΠΦΣ - Τι γίνεται με τις ελλείψεις φαρμάκων & εμβολίων

Συνεχίζουν απτόητοι τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να πολεμήσουν έως εσχάτων για τα κεκτημένα τους και ειδικότερα να προασπίσουν το μέλλον τους μέσα από την διατήρηση της πλειοψηφίας των φαρμακείων από τους ίδιους.

Συνεχίζουν απτόητοι τις απεργίες οι φαρμακοποιοί - Ο ΦΣΑ συντάσσεται με τον ΠΦΣ - Τι γίνεται με τις ελλείψεις φαρμάκων & εμβολίων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η Γενική Συνέλευση του ΦΣ Αττικής που συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης, αποφάσισε να συνταχθεί με την απόφαση του ΔΣ του ΠΦΣ σχετικά με το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων που συνεχίζονται. Το ΔΣ του ΠΦΣ θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 11 το πρωί αύριο Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, σταθμίζοντας τυχόν νέα δεδομένα

Η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας πραγματοποιήθηκε με ένα νέο δεδομένο, την χθεσινή άκαρπη συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό με φόντο την επικείμενη υπουργική απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς και την συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, την συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης σε ολόκληρη την χώρα αποφάσισε χθες το βράδυ μετά από τηλεδιάσκεψη το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Αναφορικά με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, ο ΠΦΣ ξεκαθαρίζει ότι η προάσπιση της Δημόσιας υγείας και της εύρυθμης λειτουργίας της αλυσίδας του Φαρμάκου προϋποθέτει την διατήρηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στον επιστήμονα φαρμακοποιό, διασφαλίζοντας την αυτονομία και την ανεξαρτησία του Φαρμακοποιού και αποτρέποντας την δημιουργία καρτέλ μέσω της καθετοποίησης της φαρμακευτικής αγοράς.
Σήμερα που πλήττεται ο Έλληνας ασφαλισμένος, η εξαφάνιση του φαρμακείου της γειτονιάς αποτελεί ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα σε βάρος του και οδηγεί στην πλήρη αποδόμηση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης.

Να θυμίσουμε ότι στην ανακοίνωση του υπ. Υγείας επισημαίνονταν τα εξής: «Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους 'θεσμούς' για τη σύνταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Το Υπουργείο Υγείας, σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθούν ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες θα αποτρέψουν ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, στην πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο και στην προστασία της δημόσιας υγείας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν προκύψει από την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές, πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί η συντονισμένη προσπάθεια για τη καλύτερη δυνατή διευθέτηση όλων των κρίσιμων θεμάτων, επιδεικνύοντας η κάθε πλευρά την απαιτούμενη ωριμότητα και ευθύνη».

Αναφορικά με την απεργία, πληροφορίες από τον ΠΦΣ κάνουν λόγο για συμμετοχή σχεδόν κατά 100% ενώ χθες, πρώτη ημέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων, συμμετείχαν και πολλοί φαρμακοποιοί που ακολουθούν διευρυμένο ωράριο.

Να πούμε ότι από την πρώτη στιγμή που ξετυλίχθηκε η ιστορία, το προεδρείο του ΠΦΣ και ο ίδιος ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος είχε τονίσει ότι ο κλάδος ευελπιστεί σε μια θετική εξέλιξη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ελπίζοντας πως ο υπουργός Υγείας θα κάνει την ύστατη στιγμή μία κίνηση ματ και θα φανεί αντικειμενικός (και όχι μόνο ευμενώς διακείμενος) απέναντι σε έναν κλάδο ο οποίος αποτελεί στήριγμα για όλη την κοινωνία και την οικονομία.

Όσον αφορά τώρα στις ελλείψεις σε φάρμακα και εμβόλια και κατά πόσο θα επηρεαστούν από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες, ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Γιάννης Δαγρές τονίζει ότι σε αντιγριπικά εμβόλια δεν υπάρχουν ελλείψεις, ωστόσο στα υπόλοιπα οι ελλείψεις είναι οι συνήθεις που υπήρχαν και πριν την απεργία. Άλλωστε η απεργία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την τροφοδοσία των σκευασμάτων η οποία γίνεται κανονικότητα, υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν για τα φάρμακά τους, καθώς υπάρχουν πάντα τα εφημερεύοντα φαρμακεία που εξυπηρετούν.

Διαβάστε ακόμη:

Άκαρπη η συνάντηση φαρμακοποιών με Ξανθό - 100% συμμετοχή του κλάδου στην απεργία - Τι δηλώνει το υπ. Υγείας

Πόσο μακριά θα φθάσουν αυτή τη φορά οι φαρμακοποιοί για τα συμφέροντά τους; Απεργίες επ' αόριστον από σήμερα

Απεργίες φαρμακοποιών: Από ποια φαρμακεία θα εξυπηρετηθείτε (app)