ΦΑΡΜΑΚO

Στις 15 Φεβρουαρίου το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων - Καθυστερεί η θετική λίστα

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, θα ισχύσει τελικά το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο είχε αρχικά αναγγελθεί για την περασμένη Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου.

Στις 15 Φεβρουαρίου το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων - Καθυστερεί η θετική λίστα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι τιμές των περισσότερων φαρμάκων θα είναι μειωμένες και ελάχιστα μόνο θα έχουν τιμές ελαφρώς αυξημένες –που στην ουσία θα πρόκειται για διορθώσεις.

Από τις 15 Φεβρουαρίου, λοιπόν, ορισμένα φάρμακα, όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, για πρώτη φορά θα έχουν αύξηση στον συντελεστή ΦΠΑ και θα πωλούνται πλέον με 13% αντί για το σύνηθες 6% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Μεταξύ αυτών, υπάγονται σκιαγραφικά φάρμακα, παράγωγα αίματος και άλλα. Εξαιρέθηκαν τελικά από τον αυξημένο συντελεστή οι ηπαρίνες, οι οποίες συνεχίζουν να βρίσκονται στον χαμηλό συντελεστή όπως και όλα τα φάρμακα στο 6%

Καθυστέρηση όμως σημειώνεται και στην θετική λίστα –η οποία θα αποζημιώνει όλα τα φάρμακα– και η οποία επρόκειτο να εκδοθεί την εβδομάδα που μας πέρασε. Η θετική λίστα θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, 21 νέες δραστικές ουσίες.

Εν τω μεταξύ, στις αρχές Μαρτίου αναμένεται η επόμενη γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν στον ΕΟΦ μέχρι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στοιχεία των φαρμακευτικών προϊόντων, εν όψει της διαδικασίας. Τα στοιχεία και τα φύλλα έρευνας που θα υποβληθούν θα είναι σύμφωνα με τη συναλλαγματική ισοτιμία και δεδομένα τιμών στα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ στις 04-01-2016.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, δεν θα εκδίδονται αυτοτελείς ή ξεχωριστές απαντήσεις προς τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τα θέματα τιμολόγησης. Οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων θα παραλαμβάνονται από το Τμήμα Τιμολόγησης Φαρμάκων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων στο πλαίσιο των διαδικασιών που περιγράφονται ανωτέρω και θα γίνεται η επεξεργασία τους αρμοδίως.

Διαβάστε ακόμη:

Στις αρχές Μαρτίου, πιθανότατα η νέα ανατιμολόγηση

Στην τελική ευθεία η θετική λίστα - Βιολογικοί παράγοντες, ινσουλίνες & 21 δραστικές προς αποζημίωση

Φαρμακευτική δαπάνη: Αποσύνδεση τώρα από το ΑΕΠ, για την Υγεία των Ελλήνων

ΕΦΕΧ: Τα ΜΗΣΥΦΑ να μείνουν στα φαρμακεία – «Κόκκινο πανί» η αρνητική λίστα