ΦΑΡΜΑΚO

Έτοιμη η Θετική Λίστα - Να επιλέγουν αξιόπιστα γενόσημα οι ασθενείς, συστήνει η ηγεσία του υπ. Υγείας

Γεγονός είναι πλέον η Θετική Λίστα, καθώς υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) με την οποία εγκρίνεται η εν λόγω Λίστα των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Έτοιμη η Θετική Λίστα - Να επιλέγουν αξιόπιστα γενόσημα οι ασθενείς, συστήνει η ηγεσία του υπ. Υγείας

Δεδομένης της μείωσης της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, σε συνεννόηση με τον ιατρό τους, να έχουν αισθητά μειωμένη συμμετοχή στη δαπάνη επιλέγοντας αξιόπιστο γενόσημο του οποίου το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι ίδιο με το πρωτότυπο, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην παραπάνω ΥΑ, ο εξορθολογισμός του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών τιμών σε ορισμένα πρωτότυπα και off patent φάρμακα οδήγησε σε οριακή αύξηση του ποσού που πληρώνουν οι ασθενείς πέραν της συμμετοχής τους (διαφορά ασφαλιστικής τιμής- λιανικής τιμής). Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα- και ύστερα από μελέτη του ΕΟΠΥΥ- μαζί με τη θετική λίστα υπογράφηκε τροποποίηση παλαιότερης Υπουργικής Απόφασης στην οποία αναφέρεται ότι «το ποσό που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 50 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα». Με την τροποποίηση της ΥΑ το παραπάνω ποσό μειώνεται στα 20 ευρώ. Την πρόσθετη δαπάνη που προκύπτει από την ελάφρυνση των ασφαλισμένων θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Με την παρέμβαση αυτή διασφαλίζεται ότι για πρώτη φορά η μεσοσταθμική μείωση της τιμής των φαρμάκων με τη νέα τιμολόγηση συνεπάγεται και μείωση της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων.

Διαβάστε ακόμη:

Την ερχόμενη Παρασκευή η θετική λίστα φαρμάκων & την Δευτέρα νέες τιμές στα φαρμακεία

Ουσιωδώς όμοια φάρμακα, γενόσημα και off-patent: Μία ελληνική ιστορία παρανόησης