ΦΑΡΜΑΚO

Ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία - Ανάγκη για δημιουργία Επιτροπής που θα εκτιμήσει το κόστος

Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων οδηγούν σε μειωμένες παραγγελίες και άρα σε ελλείψεις των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). Την ίδια ώρα, οι Ορκωτοί ελεγκτές, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στον έλεγχο των νοσοκομείων και τις προμηθειών τους. 

Ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία - Ανάγκη για δημιουργία Επιτροπής που θα εκτιμήσει το κόστος

Τα παραπάνω υπογράμμισαν οι ομιλητές της πρώτης ενότητας του συνεδρίου για το «Νοσοκομειακό Φάρμακο» που πραγματοποιείται στο Caravel από το πρωί της Τρίτης και οργανώνει το Health Daily.

Ειδικότερα, η κυρία Μαίρη Γείτονα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ανέφερε ότι «Βιώνουμε προβλήματα στο χώρο των Νοσοκομείων, όπως η διαχείριση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων, οριζόντια μέτρα που επιβάλλονται όπως το clawback και το rebate καθώς και η καθυστέρηση των πληρωμών των νοσοκομειακών χρεών. Ο έλεγχος στη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη, μέσω πληροφοριακών συστημάτων είναι η βασική λύση αυτών των προβλημάτων.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Μαρκογιαννάκης, Κλινικός Φαρμακοποιός. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», υπογράμμισε, ότι «Οι ελλείψεις σε φάρμακαπου δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον και η απόσυρση παλαιότερων φαρμάκων δυσκολεύει στο έργο τους τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς και τους θεράποντες γιατρούς. Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων οδηγούν σε μειωμένες παραγγελίες και άρα σε ελλείψεις των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)».

Ο κ. Μαρκογιαννάκης πρότεινε την ίδρυση ειδικής μόνιμης επιτροπής του Υπουργείου για την ορθή εκτίμηση του κόστους των νοσοκομειακών φαρμάκων, ενίσχυση του ΙΦΕΤ και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ΦΥΚ.

Η κυρία Δήμητρα Γεννηματά, Φαρμακοποιός στο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ν.Ε.Ε.Σ. αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των ελλείψεων στην Ευρώπη, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι διασυνοριακό. «Απαιτείται μεγαλύτερη νομική διαφάνεια της ευθύνης των παραγωγών και χρήσιμη θα ήταν και μια Ετήσια Έκθεση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), πάνω στις ελλείψεις φαρμάκων σε χώρες της Ευρώπης» δήλωσαν πολλοί Ευρωπαίοι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί.

Τέλος, ο κ. Ιωάννης Φίλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος Επιτροπής Φαρμάκου Υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι: «έχουν καταναλωθεί πολλά χρήματα για πληροφοριακά συστήματα στα Νοσοκομεία, τόσα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέα Νοσοκομεία». Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως οι ορκωτοί λογιστές δυστυχώς δεν παρίστανται στις απογραφές του Νοσοκομειακού υλικού. Πρότεινε δε οι Ορκωτοί Ελεγκτές, είναι πιο προσεκτικοί με το θέμα του ελέγχου των προμηθειών στα νοσοκομεία.

Αναφορικά με το θέμα του Προϋπολογισμού ανέφερε ότι τα λίγα και ακριβά φάρμακα έχουν μεγάλη μερίδα στο κόστος. Τέλος, ο κύριος Φίλος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς δείκτες αξιολόγησης.

Διαβάστε ακόμη:

Εντολή υπ.Υγείας για παρακολούθηση των φαρμακείων στο ΕΣΥ, μετά τις ελλείψεις φαρμάκων