ΦΑΡΜΑΚO

Επιστολή SOS ΣΦΕΕ & ΠΕΦ για την κάλυψη των ανασφάλιστων - Άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπ. Υγείας

Θέμα χρηματοδότησης της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, θέτουν τα δύο θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και για τον λόγο αυτόν ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Επιστολή SOS ΣΦΕΕ & ΠΕΦ για την κάλυψη των ανασφάλιστων - Άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπ. Υγείας

Τα 100 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τους ανασφάλιστους μετά την ψήφιση του Παράλληλου Προγράμματος, δεν επαρκούν και για την φαρμακευτική δαπάνη, τονίζουν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, κρούωντας το καμπανάκι του κινδύνου για την ήδη χαμηλή δαπάνη που έχει συνολικά ο πληθυσμός της χώρας (με το 1,945 δισ ευρώ) και επομένως, «οποιαδήποτε αυθαίρετη επιβάρυνση του ήδη χαμηλού προϋπολογισμού για το φάρμακο, θα δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και στους ασθενείς».

Ειδικότερα, με κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, οι πρόεδροι των δύο ενώσεων, Πασχάλης Αποστολίδης και Θεόδωρος Τρύφων, επισημαίνουν μία σειρά από ζητήματα, τα οποία προκύπτουν από τον πρόσφατο νόμο για τους ανασφάλιστους και έχουν συνέπειες στη φαρμακευτική δαπάνη.

Η ΠΕΦ και ο ΣΦΕΕ χαιρετίζουν «την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσφέρει μέτρα ανακούφισης από την ανθρωπιστική κρίση και να διασφαλίσει την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού με την ψήφιση και την έκδοση του Νόμου 4368», σύμφωνα με την επιστολή, η οποία εστάλη την Τετάρτη (02/03/2016).

Οι κ.κ. Αποστολίδης και Τρύφων αναφέρονται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει προβλεφθεί για τη συνολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία των ανασφάλιστων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των μεταναστών, και επισημαίνουν:

«Η δαπάνη αυτή συμπεριλαμβάνεται στον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και συνεπώς στην υπέρβαση και στο claw back.

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η επιβάρυνση των συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή είναι συνεχιζόμενες, οδηγούν σε διαρκώς αυξανόμενο αριθμό δικαιούχων και εντείνουν την πίεση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Το 1,945 δισ. είναι ήδη ανέφικτος στόχος και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ούτε των ασφαλισμένων πολιτών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την υπέρβαση της δαπάνης του 2015, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας έντονα αυξητική τάση από χρόνο σε χρόνο.

Ως εκ τούτου, απαιτείται να βρεθούν εναλλακτικοί πόροι χρηματοδότησης/κονδύλια για την κάλυψη της επιπρόσθετης δαπάνης των διευρυμένων δικαιούχων και όχι η περεταίρω συρρίκνωση της υπάρχουσας προϋπολογισθείσας φαρμακευτικής δαπάνης».

Υπενθυμίζουν δε ότι το ελάχιστο όριο για τις φαρμακευτικές ανάγκες του πληθυσμού είναι 2 δισ., χωρίς να περιλαμβάνονται τα εμβόλια, οι οροί και τα παράγωγα αίματος.

Η ΠΕΦ και ο ΣΦΕΕ προειδοποιούν ότι «οποιαδήποτε αυθαίρετη επιβάρυνση του ήδη χαμηλού προϋπολογισμού για το φάρμακο, θα δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και στους ασθενείς» και ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, ώστε να συζητηθεί το σοβαρό αυτό θέμα, «πριν είναι αργά».

Δείτε εδώ αναλυτικά την επιστολή