ΦΑΡΜΑΚO

Συνεχίζει και σήμερα την συνεδρίαση η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, με απουσία των εταιρειών

Συνεχίζεται και σήμερα για τρίτη συνεχή ημέρα, η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών φαρμάκων με στόχο την ολοκλήρωση της τιμολόγησης ώστε να εκδοθεί άμεσα το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων.

Συνεχίζει και σήμερα την συνεδρίαση η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, με απουσία των εταιρειών

Η ιδιαιτερότητα της συνεδρίασης αυτής, όπως έχουμε ξαναγράψει, εκτός από το γεγονός ότι οι τιμές θα ακολουθήσουν τις επιταγές της νέας υπουργικής απόφασης είναι ότι στην συνεδρίαση δεν συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών. Και αυτό, όπως έχει διαρρεύσει, διότι η Επιτροπή επιθυμεί να ολοκληρώσει γρήγορα το έργο της και να μην σπαταλήσει χρόνο, καθώς θα εξέταζε χωριστά τα αιτήματα της κάθε εταιρείας.

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, αναφέρουν ότι το δελτίο τιμών φαρμάκων θα εκδοθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Μετά το πέρας των συνεδριάσεων, και αφού καταλήξουν τα μέλη της Επιτροπής στις τελικές τιμές, το δελτίο θα περάσει στα χέρια του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού ώστε να το μελετήσει να το εγκρίνει και να το υπογράψει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ζητούμενο είναι το δελτίο τιμών που θα εκδοθεί, να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες ενστάσεις από την πλευρά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ώστε να μην χρειάζεται αργότερα να εκδίδονται διορθωτικά δελτία, τα οποία κάθε φορά καθυστερούν.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του Απριλίου «Διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων», ορίζεται στο 15% το ανώτατο όριο της πτώσης της τιμής των γενοσήμων ενώ για τα εκτός πατέντας φάρμακα προβλέπεται ότι η τιμή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου, ώστε να αποφευχθούν οι πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου.

Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θεωρεί ότι «έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε στο νέο δελτίο τιμών, η αναμενόμενη μείωση τιμής να έχει ανώτατο όριο και να είναι διαχειρίσιμη, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την κυκλοφορία φθηνών και αξιόπιστων φαρμάκων, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή και τις θέσεις εργασίας, διευκολύνοντας τη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά και αποτρέποντας το φαινόμενο της υποκατάστασης με νεότερα και ακριβότερα φάρμακα χωρίς ουσιαστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα».

Ωστόσο η ανησυχία παραμένει καθώς τα επόμενα δελτία τιμών προβλέπεται να φέρουν νέες μειώσεις, με αποτέλεσμα παλιά και καταξιωμένα φάρμακα να αποσυρθούν από την αγορά και οι ασθενείς να μην βρίσκουν το γνωστό τους φάρμακο, το οποίο πολύ πιθανό να αντικατασταθεί από ένα νεότερο και ακριβότερο.

Διαβάστε ακόμη:

Και τώρα, ομαλοποίηση της ρευστότητας και επενδύσεις εάν θέλουμε ζωντανή την Ελλάδα & τους Έλληνες

Επαρκή χρηματοδότηση της Υγείας και αναπτυξιακά κίνητρα ζητά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία