ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦ: Ο κλάδος του φαρμάκου υποφέρει από την τιμολόγηση, ας μιλήσουμε για ανάπτυξη & μεταρρυθμίσεις

Την ανάγκη να σταματήσουμε να μιλάμε μόνο για θέματα τιμολόγησης και να αρχίσουμε να συζητάμε για πιο ουσιαστικά ζητήματα όπως, πρόληψη, μεταρρυθμίσεις, και ΠΦΥ προκειμένου και να φέρουμε ανάπτυξη στον κλάδο αλλά και να εξορθολογίσουμε τις δαπάνες, πρότεινε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ κ. Βασίλειος Πενταφράγκας μιλώντας χθες, στο συνέδριο Pricing & Reimbursement που οργάνωσε ο όμιλος Μπούσσια.

ΠΕΦ: Ο κλάδος του φαρμάκου υποφέρει από την τιμολόγηση, ας μιλήσουμε για ανάπτυξη & μεταρρυθμίσεις

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

«Οι τιμές φαρμάκων καθορίζονται από ελάχιστους ανθρώπους που εργάζονται υπό πίεση» τόνισε ο κ. Πενταφράγκας και συνέχισε:

Οι τιμές των φαρμάκων βασίζονται στο μέσο όρο των 22 μελών της ΕΕ. Είναι μια υπεραπλουστευμένη λογική που δεν προτείνεται από την ΠΕΦ. Η κάθε χώρα έχει τιμολόγηση ανάλογα με τα ασφαλιστικά συστήματα και τις εθελοντικές αυξομειώσεις του κάθε κατόχου άδειας κυκλοφορίας. Επίσης, πολλές χώρες λόγω της συναλλαγματικής αξίας των νομισμάτων τους επηρεάζουν τις αντίστοιχες τιμές φαρμάκων.

Κάθε φάρμακο κάτω από 12 €, δεν προσφέρει εξοικονόμηση, γιατί αντικαθίσταται από πολύ ακριβότερες θεραπείες. Πρόκειται για το σοβαρό θέμα της υποκατάστασης, το οποίο θα πρέπει να δούμε με προσοχή όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Η μέση τιμή των φαρμάκων που παράγονται στην χώρα μας, είναι ήδη πολύ χαμηλή συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ τόσο σε σχέση με τον πληθυσμό, όσο και σε σχέση με το ΑΕΠ.

«Οι τιμές των γενοσήμων έχουν φτάσει σήμερα στο 20-30% των τιμών που είχαν το 2009. Επίσης, τα rebates και τα clawback εξοντώνουν τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Πενταφράγκας. Πρότεινε να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε όλη την αλυσίδα αναφορικά με τα νέα φάρμακα, ενώ αναφέρθηκε ακόμη, στην έλλειψη κινήτρων στους γιατρούς.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Κωλέτης, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Υστερούμε στον έλεγχο της συνταγογράφησης . Η υποκατάσταση των παλιών και φθηνών φάρμακων από νεότερα και ακριβότερα εκτοξεύει τη φαρμακευτική δαπάνη. Όλα τα νέα φάρμακα μπαίνουν στη θετική λίστα, χωρίς φραγμούς. Παράλληλα έχουν διαλυθεί οι τιμές των γενοσήμων, ενώ καθυστερεί η τιμολόγηση νέων γενοσήμων που θα βοηθήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε ο κ. Κωλέτης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων κ. Ιωάννης Φίλος, ανέφερε ότι κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες απειλούν να αποσύρουν απαραίτητα φάρμακα από την αγορά αν δεν πάρουν μια καλή τιμή.

«Τα οριζόντια μέτρα όντως δεν συνεισφέρουν και σαφώς η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει. Στην Επιτροπή Τιμών θα έπρεπε να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών» ανέφερε ο κ. Πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο πανεπιστήμιο της Ρώμης κ. Fabrizio Gianfrate ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του:

«Σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία πραγματοποιείται διαπραγμάτευση μεταξύ των εταιρειών και της Πολιτείας. Στην Ιταλία υπολογίζεται η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Η αποζημίωση στηρίζεται στην αποτελεσματικότητα του κάθε φαρμάκου. Αν μία θεραπεία δεν αποδειχτεί δραστική, τότε δεν αποζημιώνεται και το κόστος θεραπείας το επωμίζεται η φαρμακευτική εταιρεία.

Πλήρης αποζημίωση παρέχεται μόνο στο 10% των ασθενών της Ιταλίας, οι οποίοι κατά τεκμήριο πάσχουν από σοβαρές παθήσεις. Επίσης, υπάρχει περιορισμός στην αποζημίωση συγκεκριμένων ενδείξεων φαρμάκων».

Μία πρόταση του Καθηγητή αφορά στο να βγουν από τη λίστα φαρμάκων οικονομικά φάρμακα με αποδεδειγμένη θεραπευτική αξία και έτσι να μπορούν να συνταγογραφούνται χωρίς περιορισμούς. «Οι Υγειονομικές Αρχές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις φαρμακοοικονομικές μελέτες κάθε φαρμάκου και του δείκτες ποιότητας ζωής» υπογράμμισε τέλος ο Καθηγητής.

Διαβάστε ακόμη:

Αποστολίδης: Η φαρμακοβιομηχανία θέλει προβλέψιμο περιβάλλον & απλό σύστημα τιμολόγησης - αποζημίωσης

Το clawback γονατίζει τις φαρμακοβιομηχανίες, το σύστημα, ενώ απειλεί και τους ασθενείς