ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποκτήστε χόμπι, πριν να είναι αργά για το μυαλό σας

Η συνταξιοδότησηείναι για πολλούς συνώνυμη με την ξεκούραση, ωστόσο μελέτη δείχνει ότι τα χόμπιβοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου στην τρίτη ηλικία.

Αποκτήστε χόμπι, πριν να είναι αργά για το μυαλό σας

Η συνταξιοδότησηείναι για πολλούς συνώνυμη με την ξεκούραση, ωστόσο μελέτη δείχνει ότι τα χόμπιβοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου στην τρίτη ηλικία.

Κρατώντας τομυαλό σε εγρήγορση, αποφεύγουμε τη νοητική κατάπτωση και την κατάθλιψη,δηλώνουν Καναδοί ερευνητές.

Η αποχώρηση απότον εργασιακό βίο έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι ρυθμοί της καθημερινότητας.Αυτό μπορεί να αφήσει ένα κενό που πρέπει να συμπληρώνεται με άλλες δραστηριότητες,οι οποίες τονώνουν το μυαλό.

Το διάβασμα, ο μοντελισμός, το σκάκι ήτα ταξίδια είναι ευχάριστες ασχολίες που συντελούν στην καλή λειτουργία τουεγκεφάλου και ενισχύουν την ψυχική υγεία.

Η μειωμένηδραστηριότητα μετά τη συνταξιοδότηση σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε το μυαλό μας όλοκαι λιγότερο. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την εγκεφαλική λειτουργία μπορείνα αποδειχθούν εξαιρετικά σοβαρές.

Η μελέτη έδειξεότι τα άτομα που αποχωρούν από υψηλότερες θέσεις έχουν περισσότερες πιθανότητεςνα διατηρήσουν τις ικανότητές τους σε σχέση με άτομα χωρίς ειδίκευση ήεργαζόμενους σε υπαλληλικές θέσεις.

Οι ερευνητές υποστηρίζουνότι οι συνταξιούχοι που συμμετέχουν σε ευχάριστες δραστηριότητες που κεντρίζουντο μυαλό εμφανίζουν βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία. Παράλληλα, η ποικιλία τωνενδιαφερόντων ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και συμβάλλει στη μακροζωία,γράφει η Telegraph.

Ο ψυχολόγος Larry Baer ήταν επικεφαλής της μελέτης εκ μέρους του Πανεπιστημίου Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Ο ίδιος δήλωσεπως «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο αυτήν τηνπερίοδο της ζωής [συνταξιοδότηση] και να αναγνωρίσουμε τους παράγοντες πουσυντελούν στη νοητική κατάπτωση, καθώς και τους παράγοντες που βοηθούν ώστε ναπροστατεύσουμε το μυαλό».

Η ομάδα του Baer μελέτησε δεδομένα σχετικά με 333συνταξιούχους μέσης ηλικίας 59 ετών. Τα άτομα αυτά δεν αντιμετώπιζαν προβλήματαυγείας ούτε είχαν κινητικά προβλήματα στο ξεκίνημα της μελέτης, η οποίαδημοσιεύθηκε στο Journals of Gerontology:Psychological Sciences.

Ο Baer σχολίασε στη συνέχεια τα ευρήματα της μελέτης:«Ελπίζω τα αποτελέσματα αυτά να επηρεάσουν μελλοντικά τις μεθόδους πουστοχεύουν στην καλή νοητική λειτουργία των συνταξιούχων.»

«Αυτό μπορεί να επιτευχθείεάν προωθήσουμε τις νοητικές δραστηριότητες. Πρέπει παράλληλα νααντιμετωπίζονται πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης, καθώς η νόσος οδηγεί σε μειωμένηνοητική λειτουργία.»