ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ρολόι" στον οργανισμό μας λέει ακριβώς την ηλικία των οργάνων μας

Ένα «ρολόι» στο εσωτερικό του σώματός μας, που καταγράφει τηβιολογική ηλικία των οργάνων και ιστών, βασιζόμενο στο DNA, ανακάλυψε ένας Αμερικανόςεπιστήμονας, σύμφωνα με την Guardian.

"Ρολόι" στον οργανισμό μας λέει ακριβώς την ηλικία των οργάνων μας

Ένα «ρολόι» στο εσωτερικό του σώματός μας, που καταγράφει τηβιολογική ηλικία των οργάνων και ιστών, βασιζόμενο στο DNA, ανακάλυψε ένας Αμερικανόςεπιστήμονας, σύμφωνα με την Guardian.

Πρόκειται για τον καθηγητή Γενετικής και Βιοστατιστικής, ΣτιβΧόρβαθ, της Ιατρικής Σχολής του UCLA,που ανακάλυψε ότι, ενώ πολλοί υγιείςιστοί γερνάνε με τον ίδιο ρυθμό που γερνά όλο το σώμα, μερικοί γερνάνε πιο αργάή πιο γρήγορα.

Πρακτικά κάτι τέτοιο σημαίνει ότι στον ίδιο άνθρωπο, άλληηλικία μπορεί να έχει το ένα όργανο και άλλη το διπλανό του.

Προηγούμενα βιολογικά «ρολόγια» είχαν βασιστεί στο σάλιο,τις ορμόνες ή το μήκος των άκρων των χρωμοσωμάτων. Το νέο «ρολόι», για πρώτηφορά, βασίζεται στο ίδιο το DNA και τις αλλαγές που αυτό υφίσταται διαχρονικά.

«Θα ήταν πολύσυναρπαστικό αν τελικά μπορούσαμε να αναπτύξουμε θεραπευτικές παρεμβάσεις, έτσιώστε να ξαναρυθμίσουμε το «ρολόι» και να μένουμε νέοι», δήλωσε ο Στιβ Χόρβαθ.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ο Αμερικανός ερευνητής, εξέτασε8.000 δείγματα DΝΑ, ταοποία προέρχονταν από 51 διαφορετικούς υγιείς και καρκινικούς ιστούς καικύτταρα.

Η ανάλυση βασίστηκε στο αν και κατά πόσο η μεθυλίωση, μιαφυσική διαδικασία χημικής τροποποίησης του DNA, ποικίλει ανάλογα με την«ηλικία» ενός οργάνου ή ιστού.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των αναλύσεων, η μεθυλίωση διαφέρεισημαντικά μεταξύ των διαφορετικών μερών του σώματος και έτσι μπορεί ναχρησιμοποιηθεί ως ένα είδος βιολογικού «ρολογιού».

Μέχρι την ηλικία των 20, αυτό το «ρολόι» χτυπάει γρήγορα,ενώ μετά την ηλικία αυτή επιβραδύνεται σε ένα πιο σταθερό ρυθμό

Το «ρολόι» ήδη έχει αποκαλύψει ορισμένα ενδιαφέρονταευρήματα. Για παράδειγμα, τα τεστ σε υγιή ιστό της καρδιάς έδειξαν ότι ηβιολογική ηλικία του είναι περίπου εννέα χρόνια νεότερη από την αναμενόμενη. Αντιθέτως,ο ιστός του γυναικείου μαστού, ακόμα και ο υγιής, φαίνεται να γερνά πιο γρήγορααπό το υπόλοιπο σώμα, κατά μέσο όρο είναι δύο έως τρία χρόνια πιο «γέρος». Αν ηγυναίκα έχει καρκίνο του μαστού, ο υγιής ιστός γύρω από τον όγκο είναι κατάμέσο όρο 12 χρόνια πιο ηλικιωμένος από το υπόλοιπο σώμα της.

Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι το βιολογικό ρολόι «μηδενίζεται»,όταν ενήλικα κύτταρα αναπρογραμματίζονται γενετικά, ώστε να μετατραπούν ξανά σεβλαστικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια είναι δυνατό να εξειδικευτούν σεοποιαδήποτε κύτταρα επιμέρους οργάνων του σώματος.