ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΙΤ: ελπιδοφόρο εμβόλιο για το μετατραυματικό στρες

Ένα εμβόλιο πρόληψης τηςδιαταραχής του μετατραυματικού στρες, εκτιμούν ότι ανακάλυψαν ερευνητές τουΙνστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (MIT).
ΜΙΤ: ελπιδοφόρο εμβόλιο για το μετατραυματικό στρες

Ένα εμβόλιο πρόληψης τηςδιαταραχής του μετατραυματικού στρες, εκτιμούν ότι ανακάλυψαν ερευνητές τουΙνστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (MIT).

Στην περίπτωση αυτή, οιερευνητές στοχεύουν όχι στο να αλλάξει η προσωπικότητα, αλλά να μειωθούν όσο τοδυνατόν περισσότερο, οι δυσάρεστες και επώδυνες αναμνήσεις από ένα σοβαρόπεριστατικό που σημάδεψε κάποιον, όπως πόλεμος, ή ακόμη και παιδική κακοποίηση.

Ο Ki Goosens, του McGovern Institute for Brain Research, δήλωσε ότι αυτό πουπρόκειται να κάνει το εμβόλιο είναι ότι οι άνθρωποι θα διατηρούν τις ισχυρέςαναμνήσεις ενός γεγονότος αλλά δεν θα έχουν τις βλαβερές συνέπειες στην υγεία.
Κλειδί στην εξέλιξη αυτή, αποτελεί η ορμόνη γρελίνη, που εκκρίνει το στομάχι.

Ο Goosens δήλωσε ότι ένα από τα σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη γρελίνη είναιότι τα επίπεδά της αυξάνονται όταν ο οργανισμός έχει υποστεί παρατεταμένοστρες.

Στα πειράματα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποντικοί που έλαβαν φάρμακο για τηνενεργοποίηση των επιπέδων της γρελίνης έγιναν περισσότερο επιρρεπή στο φόβο,αλλά μπλοκάροντας τους υποδοχείς οι ερευνητές μείωσαν το φόβο.

Όπως δήλωσε σχετικά ο ερευνητής, στα πειράματα διαπίστωσαν ότι ποντικοί μεπαρατεταμένη έκθεση στο στρες είναι πιο πιθανό να έχουν ισχυρές αναμνήσειςφόβου όταν συναντούν κάποιο τραύμα και ότι είναι το ίδιο είδος σχέσης μεταξύστρες και τραύματος που παρατηρείται στους ανθρώπους.


Η έρευνα υποδεικνύει ότι αν γνωρίζετε ότι κάποιος θα εκτεθεί σε τραύμα τότε ηφαρμακευτική αγωγή που μπορεί να μπλοκάρει τη γρελίνη θα μπορούσε να μειώσειτην εμφάνιση κατάθλιψης ή διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Ερευνητές του MIT εργάζονται επίσης, σε κλινική δοκιμή σε συνεργασία με τοMassachusetts General Hospital (MGH).


Ο Dr. Mireya Nadal-Vicens, του MGH, δήλωσε ότι η ερευνητική κοινότητα,χειρίζεται βιολογικά μόρια προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει κλινικό αποτέλεσμα. Οι ερευνητές εργάζονται μεβετεράνους που επιστρέφουν από πολέμους. Εξετάζουν την πιθανότητα να δοθείεμβόλιο σε κάποιον- ευάλωτο ή μη- στρατιώτη ώστε να εμποδιστεί ενδεχομένως ηεμφάνιση διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Ο Goosens εκτιμά ότι είναι τεράστια εξέλιξη η ανάπτυξη προληπτικής στρατηγικήςγια την αντιμετώπιση νόσου που σχετίζεται με το στρες. Οι ερευνητές του MITεπίσης εκτιμούν ότι το μπλοκάρισμα της γρελίνης θα μπορούσε να είναι κάτι πουμπορεί να ακολουθήσει την εμπειρία του τραύματος.

Αν ισχύει, ο αριθμός των ανθρώπων που θα βοηθηθούν από τα ευρήματα θα μπορούσενα επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει όσους υποφέρουν από απρόβλεπτο τραύμα ήπαρατεταμένη περίοδο ισχυρού στρες, όπως για παράδειγμα η παιδική κακοποίηση.