ΟΜΟΡΦΙΑ

Θέλετε να αδυνατίσετε; Γυρίστε στην… παλαιολιθική εποχή!

Νέα μελέτη δείχνει ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την απώλεια βάρους είναι να ακολουθήσουμε τις διατροφικές συνήθειες των προϊστορικών μας προγόνων.

Θέλετε να αδυνατίσετε; Γυρίστε στην… παλαιολιθική εποχή!

Νέα μελέτη δείχνει ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την απώλεια βάρους είναι να ακολουθήσουμε τις διατροφικές συνήθειες των προϊστορικών μας προγόνων.

Ερευνητές από τη Βρετανία και τη Σουηδία συνέκριναν τα αποτελέσματα μιας «μοντέρνας» δίαιτας με αυτά της λεγόμενης Παλαιολιθικής Δίαιτας (Paleo diet) σε ένα σύνολο 70 γυναικών.

Η δίαιτα της «γυναίκας των σπηλαίων» φάνηκε να είναι δύο φορές πιο αποτελεσματική ως προς την καύση λίπους σε διάστημα έξι μηνών. Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά στην καταπολέμηση του τοπικού πάχους στην κοιλιά και γύρω από τη μέση, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική μείωση και στα βλαβερά τριγλυκερίδια στο αίμα.

Η Παλαιολιθική Δίαιτα άρχισε να γίνεται γνωστή πριν από λίγα χρόνια, όταν η επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού στους άνδρες έπειτα από μόλις τρεις εβδομάδες.

Η Παλαιολιθική Δίαιτα περιλαμβάνει κυρίως τα μούρα, τα λαχανικά και το καθαρό κρέας και απαγορεύει «σύγχρονες» τροφές όπως τα δημητριακά, τα φασόλια, τα γαλακτοκομικά και τα ζυμαρικά.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Πανεπιστήμιο Ουμέο στη Σουηδία ζήτησαν από τις 70 γυναίκες να χωριστούν σε δύο ομάδες και να ακολουθήσουν είτε την Παλαιολιθική Δίαιτα είτε μια δίαιτα σκανδιναβικού τύπου (NNR) που περιελάμβανε δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, φρούτα, ψάρι και φυτικά έλαια.

Έπειτα από έξι μήνες, τα αποτελέσματα για τις γυναίκες που ακολούθησαν την Παλαιολιθική Δίαιτα ήταν εμφανώς καλύτερα για όλους τους υπό μελέτη δείκτες.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Clinical Nutrition.

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να τρώτε μετά την πίτσα για να μην παχαίνετε

Οι καλύτερες τροφές για να κάψετε περισσότερο λίπος

Οι 5 πιο επικίνδυνες δίαιτες – μην τις δοκιμάσετε!