ΟΜΟΡΦΙΑ

Χάστε κιλά με κόκκινο κρασί – Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού και το κατά πόσο συμβάλλει στο αδυνάτισμα έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών.

Χάστε κιλά με κόκκινο κρασί – Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τη ρεσβερατρόλη, τη «μαγική» ουσία που βρίσκεται στα κόκκινα σταφύλια και κατ’ επέκταση στο κόκκινο κρασί.

Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη, μπορεί όντως να σας βοηθήσει να «κάψετε» τα παχάκια.

Επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Μιν Ντου, υποστηρίζει ότι μια διατροφή πλούσια σε ρεσβερατρόλη, μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές χορήγησαν ρεσβερατρόλη σε ποσότητα ίση με αυτή που περιέχουν 340 γραμμάρια σταφυλιών, καθημερινά, σε ομάδα ποντικιών. Παρατήρησαν ότι παρά την πλούσια σε λιπαρά διατροφή, τα τρωκτικά πήραν 40% λιγότερο βάρος από μια άλλη ομάδα ποντικιών που δεν πήρε ρεσβερατρόλη.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα πειραματόζωα είχαν καταφέρει να μετατρέψουν το πλεονάζον λευκό λίπος σε ενεργό καφέ λίπος που μειώνει την αύξηση του βάρους δια της καύσης των θερμίδων.

Σημειώνουν πάντως ότι εκτός από την ρεσβερατρόλη και άλλες πολυφαινόλες της κόκκινης αμπέλου μπορεί να έχουν παρόμοια ευεργετική επίδραση στον οργανισμό.

«Οι πολυφαινόλες, περιλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης, αυξάνουν την γονιδιακή έκφραση που ενισχύει την οξείδωση των διατροφικών λιπών, ώστε να μην βρίσκονται σε αφθονία στο σώμα. Μετατρέπουν το κακό λευκό λίπος σε καλό καφέ, και δια της καύσης μειώνονται τα λιπίδια και το σώμα διατηρεί την ισορροπία του, προλαμβάνει την παχυσαρκία και την μεταβολική δυσλειτουργία. Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιήσαμε την ρεσβερατρόλη ως αντιπρόσωπο όλων των πολυφαινόλων» εξηγεί ο Δρ Ντου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ρεσβερατρόλη περιέχουν επίσης, οι φράουλες, τα μούρα και τα μήλα.

Τέλος, πρέπει να θυμάστε ότι οι πολύτιμες πολυφαινόλες περιέχονται σε υψηλότερη αναλογία στα σταφύλια και όχι στο κρασί.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.

Διαβάστε επίσης:

Σε ποιες τροφές βρίσκεται η κορυφαία λιποδιαλυτική ουσία

Ρεσβερατρόλη: Πού θα βρείτε την ουσία που προστατεύει τη μνήμη