ΟΜΟΡΦΙΑ

Προβιοτικά: Η συμβολή τους στη θεραπεία της ακμής

Η ακμή είναι μια πολύ συχνή πάθηση του δέρματος που απασχολεί συνήθως τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, χωρίς να αποκλείεται, βέβαια, η εμφάνισή της σε άτομα κάθε ηλικίας.

Προβιοτικά: Η συμβολή τους στη θεραπεία της ακμής

Υπολογίζεται ότι το 80% των ανθρώπων ηλικίας 11 έως 30 ετών θα εμφανίσουν τουλάχιστον μια ήπια μορφή ακμής κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Στην ακμή οι πόροι του δέρματος φράσσονται από τρίχες, σμήγμα, βακτήρια και νεκρά κύτταρα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται σπυράκια, κυρίως στο πρόσωπο, το στήθος, τους ώμους και το πάνω μέρος της πλάτης.

Ο σχηματισμός τους οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως την υπερπαραγωγή σμήγματος, τη θυλακική υπερκερατινοποίηση και τον αποικισμό από επιβλαβή βακτήρια, όπως το Propionibacterium acnes.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα, τις ορμονικές διαταραχές, το στρες και τη χρήση ακατάλληλων καλλυντικών.

Η θεραπεία της ακμής περιλαμβάνει τοπικά αντιβιοτικά, τα οποία τείνουν να χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι φαρμακευτικές αγωγές κατά της ακμής από την άλλη, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή του δερματικού φραγμού, οδηγώντας σε ξηρότητα και ερεθισμό.

Οι παρενέργειες αυτές είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά και τη συμμόρφωση στην αγωγή.

Κατά συνέπεια, η καταπράυνση της φλεγμονής καθώς και η διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος και της αποκατάστασης του φραγμού, είναι πρωταρχικής σημασίας κατά τη θεραπεία της νόσου.

akmi

Τα προβιοτικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εναλλακτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ακμής, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Cell Reports Medicine, δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από την επίμονη αυτή δερματοπάθεια, παρά τις συνεχείς προσπάθειές τους να αποκτήσουν λείο και καθαρό δέρμα.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας εξέτασαν τη χρήση προβιοτικών για την αλλαγή του μικροβιώματος του δέρματος, με την ενίσχυση των μικροοργανισμών που είναι ωφέλιμοι για το δέρμα και μείωση όσων το βλάπτουν.

Χρησιμοποίησαν γαλακτοβάκιλλους -μια ομάδα βακτηρίων που συνήθως συνδέονται με το ανθρώπινο έντερο και το ουρογεννητικό σύστημα παρά με το δέρμα- και διαπίστωσαν ότι ειδικά επιλεγμένα στελέχη τους μεταβάλλουν το μικροβίωμα του δέρματος με θετικό τρόπο και ότι μειώνουν τις βλάβες της ακμής.

Οι γαλακτοβάκιλλοι είναι καλά τεκμηριωμένα ασφαλή και ωφέλιμα βακτήρια που παράγουν γαλακτικό οξύ ως αντιμικροβιακό μόριο ευρείας δράσης που μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα ενός ευρέος φάσματος ανταγωνιστικών βακτηρίων. Μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή.

Επέλεξαν τρία στελέχη γαλακτοβακίλλων (Lacticaseibacillus rhamnosus GG, L. plantarum WCFS1 και Lactiplantibacillus pentosus KCA). Για να καταστήσουν τα βακτήρια κατάλληλα για τοπική εφαρμογή, ανέπτυξαν μια κρέμα με μικροκάψουλες που περιείχαν τους μικροοργανισμούς. Κατόπιν οι ερευνητές ζήτησαν από άτομα με ήπια έως μέτρια ακμή να εφαρμόζουν την κρέμα σε καθημερινή βάση.

Η παρέμβαση μείωσε με επιτυχία τις φλεγμονώδεις βλάβες στο δέρμα των ασθενών.

Διαμόρφωσε επίσης το δερματικό μικροβίωμα, εν μέρει μειώνοντας τη σχετική αφθονία των σταφυλόκοκκων, τα οποία είναι βακτήρια που ενοχοποιούνται για τη διαιώνιση της ακμής.

Ακόμη και μετά τη διακοπή της εφαρμογής της κρέμας, η μείωση των συμπτωμάτων της ακμής παρέμεινε για αρκετές εβδομάδες, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα τρία στελέχη γαλακτοβακίλλων δρουν, τουλάχιστον εν μέρει, μέσω της διαμόρφωσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επισήμαναν, ωστόσο, ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να βρεθεί ο τρόπος δράσης αυτών των βακτηρίων για τη θεραπεία της ακμής.