ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπισή της

Η πρόωρη εκσπερμάτωση αποτελεί το συνηθέστερο πρόβλημα σεξουαλικής δυσλειτουργίας μεταξύ των αντρών. Εκτιμάται, ότι τουλάχιστον ένας στους πέντε άντρες εμφανίζει κάποια στιγμή στη ζωή του πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτωσης, ενώ κάποιες στατιστικές ανεβάζουν το ποσοστό στο 30%-40% του συνολικού ανδρικού πληθυσμού.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ο ρόλος της άσκησης στην αντιμετώπισή της
Bigstock

Η πρόωρη εκσπερμάτωση παρατηρείται, όταν ο άντρας εκσπερματώνει γρήγορα κατά τη σεξουαλική επαφή στερώντας την ερωτική ολοκλήρωση από τη σύντροφο του.

Δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος για το πότε ένας άντρας πρέπει να εκσπερματώνει κατά τη διάρκεια του σεξ. Ωστόσο, αν αυτό συμβαίνει πριν καν ξεκινήσει η σεξουαλική επαφή ή σε λιγότερο από ένα λεπτό μετά την έναρξή της, τότε γίνεται λόγος για πρόωρη εκσπερμάτωση

Ανάλυση μελετών, οι οποίες περιελάμβαναν περίπου 3.500 άνδρες, έδειξε ότι οι άνδρες που εκσπερματώνουν πρόωρα, θα ωφεληθούν αν κάνουν τακτικά άσκηση.

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα δεκάδων μελετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η συστηματική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες που δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη στύση τους.

Στην ανάλυσή τους συμπεριέλαβαν 54 κλινικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 3.485 άνδρες. Οι 19 από τις μελέτες είχαν διεξαχθεί στην Ευρώπη και έξι σε ΗΠΑ και Καναδά. Από τις υπόλοιπες, οι 13 είχαν διεξαχθεί στην Ασία και 12 στη Μέση Ανατολή.

Η πιο αποτελεσματική δραστηριότητα φάνηκε να είναι το τρέξιμο.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες που τρέχουν πέντε φορές την εβδομάδα επί μισή ώρα, μπορούν να παρατείνουν την στύση τους κατά περίπου 2,5 λεπτά. Το συγκεκριμένο είδος άσκησης, φάνηκε να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τις φαρμακευτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της προβληματικής στύσης.

Άλλες παρεμβάσεις που μπορεί να βοηθήσουν είναι οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel). Οι άνδρες που κάνουν τις συγκεκριμένες ασκήσεις τρεις φορές την ημέρα, επί τρεις μήνες, μπορούν να αυξήσουν τον χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση κατά περισσότερο από 1 λεπτό, κατά μέσο όρο.

Οι άντρες που κάνουν καθημερινά γιόγκα επί 30 λεπτά τέλος, μπορούν να παρατείνουν τη στύση τους κατά τουλάχιστον 45 δευτερόλεπτα.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η συστηματική γυμναστική ωφελεί και την ψυχική υγεία, μειώνοντας έτσι το άγχος των ανδρών για το σεξ. Η μείωση αυτή επίσης μπορεί να παρατείνει το χρονικό διάστημα έως την εκσπερμάτωση.

«Γνωρίζουμε ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι συχνό πρόβλημα στους άνδρες. Η απουσία σαφούς ορισμού, όμως, για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της έχει συνέπειες στη θεραπεία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Δρ. Lee Smith, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU), στην Αγγλία.

Περιορισμένες είναι και οι φαρμακευτικές επιλογές για τους πάσχοντες. Ωστόσο «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει. Αυτό ισχύει τόσο για το τρέξιμο όσο και για τις ασκήσεις πυελικού εδάφους. Είναι επομένως απαραίτητο να διεξαχθούν μεγαλύτερες μελέτες και να διερευνηθεί το θέμα περαιτέρω», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Trends in Urology & Men’s Health.