ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Επτά σημάδια ότι... γερνάμε επικίνδυνα!

Πέρα από τις ρυτίδες και τις άσπρες τρίχες, υπάρχουν μερικά ανησυχητικά συμπτώματα της γήρανσης που δεν πρέπει να αγνοούμε.

Επτά σημάδια ότι... γερνάμε επικίνδυνα!

Δείτε ποια είναι αυτά:

1. Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα

Περίπου στην ηλικία των 50, η κύστη αρχίζει να αποδυναμώνεται με αποτέλεσμα τη συχνοουρία. Παράλληλα, με την πάροδο των ετών ο οργανισμός παράγει μικρότερες ποσότητες της αντι-διουρητικής ορμόνης. Εάν η συχνότητα ενούρησης και το χρώμα των ούρων παρουσιάζουν μεταβολές, συνιστάται η επίσκεψη στο γιατρό.

2. Οι δυσκολίες στην ακοή

Η ακοή μας ξεκινά να εξασθενεί μόλις από τα 25 χρόνια, η διαφορά όμως γίνεται εντονότερη από τα 60 και μετά. Αυτό οφείλεται στη μείωση των νευρικών ινών που βρίσκονται στο ακουστικό νεύρο.

3. Οι δυσκολίες στην ανάγνωση

Η πρεσβυωπία ξεκινά συνήθως να εκδηλώνεται μετά τα 40 χρόνια της ζωής. Έτσι, μπορεί να χρειαστούν γυαλιά για να διαβάσουμε μια εφημερίδα ή ένα βιβλίο.

4. Η δύσπνοια

Η δύσπνοια μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής κατανομής του οξυγόνου στην καρδιά και τους πνεύμονες. Μπορεί να εκδηλωθεί εντονότερα λόγω της αποχής από την άσκηση.

5. Η αποδυνάμωση της φωνής

Οι φωνητικές χορδές αποδυναμώνονται όσο μεγαλώνουμε. Μετά την εμμηνόπαυση, η φωνή των γυναικών μπορεί να γίνει πιο βαθιά, λόγω της έλλειψης οιστρογόνων.

6. Η προτίμηση στις δυνατές μυρωδιές

Όσο μεγαλώνουμε, συνήθως μας αρέσουν περισσότερο οι δυνατές μυρωδιές. Από την ηλικία των 55 και μετά, η όσφρηση γίνεται πιο αδύναμη, κυρίως λόγω καταστροφής των νευρικών απολήξεων της μύτης.

7. Καθημερινά κενά μνήμης

Δε βρίσκετε πού αφήσατε τα κλειδιά σας ή τι ανεβήκατε να πάρετε από τον επάνω όροφο; Μάλλον κάτι δεν πάει καλά… Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μνήμη μας αρχίζει να αποδυναμώνεται από τα 20 κιόλας χρόνια της ζωής. Τα κενά και η απώλεια μνήμης μπορεί να οφείλονται στη μειωμένη παραγωγή συγκεκριμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο ή απλώς στην έντονη κούραση.

Διαβάστε επίσης:

Η οφθαλμαπάτη που θα σας κάνει να αμφισβητήσετε την ύπαρξη των χρωμάτων!

Ο κίνδυνος που κρύβει το... ιδρωμένο σεξ