ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρήξη τένοντα λόγω… Candy Crash

Το Candy Crash έχει εξελιχθεί σε... μανία από την πρώτη κιόλας στιγμή της κυκλοφορίας του, τον Απρίλιο του 2012.

Ρήξη τένοντα λόγω… Candy Crash

Καθώς είναι διαθέσιμο σε διάφορες πλατφόρμες για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να περάσουν αρκετές ώρες παίζοντας όπου κι αν βρίσκονται.

Ένας 29χρονος από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ ξεπέρασε όμως κάθε όριο, καθώς το Candy Crash έγινε η μόνιμη συντροφιά του για ολόκληρες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να τραυματίσει το χέρι του.

Συγκεκριμένα, ο νεαρός υπέστη ρήξη τένοντα στον αντίχειρά του και μάλιστα δεν το είχε καν αντιληφθεί, παρ' όλο που ένας τέτοιος τραυματισμός συνήθως συνοδεύεται από αρκετό πόνο. Ο τραυματισμός του φάνηκε να οφείλεται στο γεγονός ότι έπαιζε Candy Crash στο κινητό του όλη μέρα για διάστημα τουλάχιστον 6 εβδομάδων!

Ο 29χρονος δεν εργαζόταν το διάστημα αυτό, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, οπότε είχε αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να τον εκμεταλλευτεί δημιουργικά!

Οι γιατροί που ανέλαβαν το περιστατικό δήλωσαν πως η περίπτωση του 29χρονου αποδεικνύει ότι τα βιντεοπαιχνίδια δεν αφήνουν τον πόνο να γίνει αισθητός και ίσως αυτό εξηγεί γιατί κάποιοι αφιερώνουν τόσο χρόνο από την ημέρα τους παίζοντας ή γιατί εθίζονται σε αυτά.

Το περιστατικό παρουσιάζεται αναλυτικά σε έκθεση που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Ο νεαρός επισκέφθηκε νοσοκομείο της Καλιφόρνια παραπονούμενος ότι δεν μπορούσε να κουνήσει κανονικά τον αριστερό του αντίχειρα. Ανέφερε αμέσως στους γιατρούς ότι είχε παίξει ασταμάτητα Candy Crash τις προηγούμενες εβδομάδες κι έτσι οι ειδικοί δεν ήταν δύσκολο να αντιληφθούν τι είχε συμβεί.

Τον εξέτασαν και έκαναν μαγνητική στο χέρι του κι έτσι ανακάλυψαν ότι είχε υποστεί ρήξη τένοντα στον αντίχειρά του. Η βλάβη μπορούσε να αντικατασταθεί μόνο με χειρουργείο.

Σύμφωνα με τον Δρ Andrew Doan, έναν εκ των συντακτών της σχετικής έκθεσης, συνήθως η ρήξη τένοντα του αντίχειρα εντοπίζεται το σημείο όπου ο τένοντας είναι πιο λεπτός ή στο σημείο που συνδέεται με το οστό, ωστόσο στην περίπτωση του 29χρονου η ρήξη εντοπίστηκε στο σημείο που ο τένοντας είναι πιο παχύς κι έτσι δεν είναι λογικό που δεν ένιωθε πόνο. Αυτό όμως μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι τα βιντεοπαιχνίδια λειτουργούν πολλές φορές ως «ψηφιακά παυσίπονα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γιατρός, καθώς η απόλαυση και η έξαψη που νιώθουμε όταν παίζουμε συνοδεύονται από την απελευθέρωση ευεργετικών χημικών ουσιών που καταπραΰνουν τον πόνο.

Ο Δρ Doan τονίζει ότι οι ευεργετικές επιδράσεις των βιντεοπαιχνιδιών παρατηρούνται ότι η χρήση δεν ξεπερνά τη μισή ώρα ημερησίως.