ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σας έχει κολλήσει ένα τραγούδι στο μυαλό; Ο επιστημονικός τρόπος για να απαλλαγείτε!

Σίγουρα θα έχει τύχει και σε εσάς να έχει κολλήσει κάποιο τραγούδι στο μυαλό σας. Πλέον, Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως έχουν τη λύση!

Σας έχει κολλήσει ένα τραγούδι στο μυαλό; Ο επιστημονικός τρόπος για να απαλλαγείτε!

Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Quarterly Journal of Experimental Psychology», οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ ζήτησαν από τους εθελοντές να ακούσουν δύο «πιασάρικα» τραγούδια: το Play Hard του David Guetta και το Payphone των Maroon 5.

Στη συνέχεια, τους ζήτησαν κατά τα επόμενα τρία λεπτά, να πατούν ένα πλήκτρο κάθε φορά που τα σκέφτονταν, αλλά υπό τρεις διαφορετικές συνθήκες: ενόσω μασούσαν μία τσίχλα, ενόσω κτυπούσαν ρυθμικά τα δάκτυλά τους και ενόσω δεν έκαναν τίποτα.

Όπως προέκυψε, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης των τραγουδιών που «κολλάνε» στο μυαλό και δεν εννοούν να φύγουν, είναι η μάσηση μιας τσίχλας.

Συγκεκριμένα, όταν μασούσαν την τσίχλα σκέφτονταν το τραγούδι λιγότερο συχνά απ' ό,τι όταν δεν έκαναν τίποτα ή όταν κτυπούσαν ρυθμικά τα δάκτυλά τους.

Επιπλέον, ο χρόνος που «άκουγαν» νοερά το τραγούδι, μειωνόταν κατά το ένα τρίτο.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει τις επιδράσεις της μάσησης τσίχλας στη νοερή ακρόαση τραγουδιών και τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι ίσως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον άλλων ανεπιθύμητων ή ενοχλητικών σκέψεων.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο η ίδια τακτική να αμβλύνει τα συμπτώματα προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.