ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κακή διαχείριση κίνδυνου, απειλή για πολίτες και δημόσια υγεία

Το «Σπασμένο τηλέφωνο...» σκοτώνει την οικονομία

Η κακή διαχείριση κίνδυνου, απειλή για πολίτες και δημόσια υγεία

Ένα φημολογούμενο κρούσμα γρίπης των πουλερικών σε φάρμα στην Οινούσα οδήγησε το 2005-2006 την κατανάλωση κοτόπουλου στην Ελλάδα σε ελεύθερη πτώση. Τη συγκεκριμένη χρονιά οι πωλήσεις κοτόπουλου έπεσαν στη χώρα μας, όπως και στην Ιταλία, κατά 80%, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η μείωση στην κατανάλωση δεν ξεπέρασε το 5%.

Η γρίπη των πτηνών μεταδόθηκε στη χώρα μας... επικοινωνιακά. Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο πρώτο συνέδριο Μεσογειακών Χωρών της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Πτηνοτροφίας το 2008. Ο Κώστας Γιαζιτζόγλου, μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Συνδέσμου Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, είχε δηλώσει τότε πως στην Ελλάδα έγιναν «παιδαριώδη επικοινωνιακά λάθη», με ευθύνη του κράτους, των ίδιων των επιχειρήσεων, των κτηνιάτρων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Για να μην επαναληφθούν οι καταστάσεις του παρελθόντος ο ίδιος πρότεινε να γίνει ενημερωτική εκστρατεία για θέματα ασφάλειας τροφίμων σε ανύποπτο χρόνο και όχι σε περίοδο κρίσης.

Για τον λόγο αυτό, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν, και οι δημόσιες αρχές, βιομηχανία να τους ενημερώνουν με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο. «Βιομηχανία» και «κράτος» πρέπει να γνωρίζουν τα πιθανά αίτια και την έκταση ενός προβλήματος, και να ενημερώσουν τους πολίτες εγκαίρως και με ακρίβεια για τον κίνδυνο και για τις πιθανές συνέπειές του. Η ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών σχετικώς με την έκταση, τη σημασία αλλά και τον τρόπο επικοινωνίας του κινδύνου βοηθά στην καλύτερη κατανόηση της φύσεως των προβλημάτων και στην καλύτερη αντιμετώπιση μιας κρίσης. Η διγλωσσία αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις και παραπληροφόρηση του πολίτη. Αυτά και άλλα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το 2nd European Risk Summit, το συνέδριο για την επικοινωνία κινδύνου με τίτλο "Living in an uncertain world. Risk Communication: principles-strategies-tools" που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Ιουνίου στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Hilton.

Συμμετέχουν διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές όπως ο Professor Ragnar Löfstedt, Director, Κέντρου διαχείρισης Κινδύνου του King's College του Λονδίνου, ιδρυτή του European Risk Summit, ο Professor Baruch Fischhoff, του πανεπιστημίου Carnegie Mellon, η ευρωβουλευτής Julie Girling, Προέδρου της άτυπης ομάδας εργασίας του ευρωκοινοβουλίου για τον «κίνδυνο» θα μιλήσει για το τι έπεται στην Ευρώπη ενώ η Professor Anne Glover, Chief Επιστημονικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα μιλήσει για την "Διαχείριση κινδύνου: ο ρόλος της χάραξης πολιτικής βάσει τεκμηρίωσης".

Η βιομηχανία συμμετέχει με σημαντικούς εκπροσώπους της όπως ο Τάσος Ευαγγέλου, Διευθύνων Σύμβουλος της DIAGEO Hellas & Νότιας Ευρώπης που θα μιλήσει για το "Αλκοόλ στην Κοινωνία: Η προσέγγιση της Diageo στην κατάχρηση αλκοόλ - στρατηγική, αποτελεσματικές πολιτικές, διάλογος με ιθύνοντες. Συμμετέχουν επίσης στελέχη και παράγοντες του δημόσιου: ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης εκπρόσωπος του ΕΦΕΤ, ο Ευάγγελος Καλούσης Πρόεδρος ΣΕΒΤ και NESTLE.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου www.risksummit.gr