ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραπληγικός έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα του Μουντιάλ (pics & vid)

Το Μουντιάλ του 2014 που πραγματοποιείται στη Βραζιλία ξεκίνησε με τρόπο μοναδικό, καθώς ο 29χρονος Χουλιάνο Πίντο – παράλυτος από τη μέση και κάτω – έδωσε κυριολεκτικά και μεταφορικά το εναρκτήριο λάκτισμα της διοργάνωσης με τη βοήθεια ενός πρωτοποριακού ρομποτικού εξωσκελετού.

Παραπληγικός έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα του Μουντιάλ (pics & vid)
1mundial

Ο εξωσκελετός ελέγχεται από τον εγκέφαλο του ίδιου του ασθενούς και αποτελεί δημιούργημα μιας ομάδας 150 περίπου επιστημόνων, με το Βραζιλιάνο νευροεπιστήμονα Μιγκέλ Νικολέλης επικεφαλής. Ο νευροεπιστήμονας έχει τη βάση του στο Πανεπιστήμιο Ντιούκ των ΗΠΑ και είναι πρωτοπόρος στον τομέα του.

2mundial

Η παρουσίαση που έγινε κατά την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου εντάσσεται στο πλαίσιο του Walk Again Project και αποτελεί «την αρχή για μια εποχή όπου τα άτομα με παράλυση θα εγκαταλείψουν την αναπηρική καρέκλα και θα περπατήσουν ξανά», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του BBC.

4mundial

Ο εξωσκελετός διαθέτει ένα ειδικό κράνος που τοποθετείται στο κεφάλι του ασθενούς ώστε να εντοπίζει τα εγκεφαλικά σήματα. Στη συνέχεια, τα μεταδίδει σε έναν υπολογιστή ενσωματωμένο στο πίσω μέρος της στολής. Ο υπολογιστής αποκωδικοποιεί τα μηνύματα αυτά και τα αποστέλλει στα ρομποτικά πόδια. Η στολή διαθέτει υδραυλικά πρόσθετα και μια μπαταρία που αντέχει για δύο περίπου ώρες.

{youtube}kvRgDPyjv7w{/youtube}

Διαβάστε επίσης:

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Βραζιλίας η παρουσίαση του πρώτου ρομποτικού εξωσκελετού