ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή εβδομάδα αθλητισμού, το ... αντίδοτο στην παχυσαρκία

Με νέες δράσεις που επικεντρώνονται στη σημασία της φυσικής άσκησης, η Κομισιόν συνεχίζει τον αγώνα κατά της παχυσαρκίας. Δια στόματος της Επιτρόπου για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλας Βασιλείου, ανακοινώθηκε πρόσφατα η διεξαγωγή Ευρωπαϊκής Εβοδομάδας Αθλητισμού (European Week of Sport) τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ευρωπαϊκή εβδομάδα αθλητισμού, το ... αντίδοτο στην παχυσαρκία

Παράλληλα με την δράση αυτή, θα διοργανωθεί σχετικό συνέδριο με τη συμμετοχή κορυφαίων ομιλητών, ενώ θα «τρέξει» και μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού. Σκοπός του προγράμματος είναι να αξιοποιήσει και να ενισχύσει υπάρχουσες πρωτοβουλίες σε διάφορα κράτη-μέλη, εντάσσοντάς τα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης· να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους –ασχέτως ηλικίας, χώρας προέλευσης ή εξοικείωσης με την άθληση– προωθώντας τη σημασία της φυσικής άσκησης για τον οργανισμό, την υγεία και την ευεξία των Ευρωπαίων πολιτών.

Ανησυχητικά στοιχεία από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου

Στην πρόσφατη αυτή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οδήγησαν τα ανησυχητικά στοιχεία που προέκυψαν από την ειδική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (Special Eurobarometer 412: Sport and Physical Activity Report), η οποία δημοσιεύθηκε την άνοιξη. Συγκεκριμένα, η έρευνα κατέδειξε ότι 42% των Ευρωπαίων πολιτών δεν ασκείται ούτε ασχολείται με κάποιο άθλημα, ποσοστό που εκτοξεύεται στο 59% στην περίπτωση της χώρας μας, η οποία καταλαμβάνει τη θλιβερή 23η θέση στην Ευρώπη. Επιπλέον, 1 στους 3 κατοίκους της ηπείρου, απέχει από κάθε μορφής άσκηση (ακόμη και το περπάτημα ή την κηπουρική), πράγμα το οποίο ισχύει και για το 49% των Ελλήνων – ποσοστό πολύ υψηλότερο του μέσου όρου. Αναγνωρίζεται γενικά ότι ο ευρωπαϊκός νότος υπολείπεται του βορρά σε σωματική δραστηριότητα ή άσκηση, με τις σκανδιναβικές χώρες να σημειώνουν τις σχετικές πρωτιές.

Η καθιστική ζωή ένα από τα αίτια της παχυσαρκίας

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω ευρήματα έχουν θορυβήσει τους ειδικούς του κλάδου της υγείας. Και με δεδομένο το συσχετισμό μεταξύ της καθιστικής ζωής/ελλιπούς σωματικής δραστηριότητας και της παχυσαρκίας, η ανησυχία των επιστημόνων είναι δικαιολογημένη. Η πολυπαραγοντική αυτή νόσος έχει εξελιχθεί σε επιδημία πλήττοντας πλέον πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού που –σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ– είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο. Η Ελλάδα, μάλιστα, βρίσκεται και πάλι σκαρφαλωμένη στις υψηλότερες θέσεις της σχετικής λίστας (14η), με το 53,7% του ενήλικου πληθυσμού να χαρακτηρίζεται υπέρβαρο και το 20,1% παχύσαρκο βάσει στοιχείων του ΠΟΥ. Η κατάσταση είναι εξίσου προβληματική στην περίπτωση των παιδιών με ένα στα τρία ελληνόπουλα να χαρακτηρίζεται από τον ΟΟΣΑ ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Τα πλάνα της Κομισιόν για την προώθηση του αθλητισμού στην Ευρώπη

Από την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας και εξής η Κομισιόν ψάχνει τρόπους για να προωθήσει τη φυσική άσκηση ώστε αυτή να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας του κάθε Ευρωπαίου πολίτη και να συμβάλει στη λύση του προβλήματος της παχυσαρκίας. Το 2002 και το 2009 είχαν εκπονηθεί αντίστοιχες έρευνες με την πρόσφατη του Ευρωβαρόμετρου που κατέληγαν, μάλιστα, και σε αντίστοιχα αποτελέσματα: μεγάλο ποσοστό σωματικής αδράνειας, διαφορές μεταξύ βορρά και νότου, κλπ. Το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε συγκεκριμένες δράσεις για αναδείξει τη σημασία που πρέπει να έχει ο αθλητισμός στη σύγχρονη ζωή. Αυτές συγκεντρώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Εργασίας για τον Αθλητισμό 2011-2014, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στην εκπόνηση του διευρυμένου σχεδίου Erasmus+ για την περίοδο 2014-2020. Η ίδια η ιδέα της Εβοδομάδας Αθλητισμού τέλος, οφείλει πολλά στη λεγόμενη «αναφορά Fisas» που υπέβαλε ο ομώνυμος Ισπανός Ευρωβουλευτής στο Κοινοβούλιο το 2012.

Κατά τα λεγόμενα της Επιτρόπου Βασιλείου σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή: «Είμαι πολύ χαρούμενη που υλοποιούνται τα σχέδιά μας για την Ευρωπαϊκή Εβοδομάδα Αθλητισμού. Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου κατέδειξαν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε να πεισθούν όλοι να σηκωθούν από τον καναπέ και να καταστήσουν την άθληση και την άσκηση μέρος της καθημερινότητάς τους. Και αυτό είναι κρίσιμο όχι μόνο από άποψη υγείας και ευεξίας, αλλά και λόγω του σημαντικού οικονομικού κόστους που συνεπάγεται η σωματική αδράνεια».

Διαβάστε ακόμη:

Προστασία από παχυσαρκία και κακή διατροφή με... γιαούρτι