ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βιοτεχνολογία: «Κλειδί» για την υγεία και τη νέα ιατρική

Τομέας, ο οποίος βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος των τεχνολογικών εξελίξεων, η βιοτεχνολογία, στην Ελλάδα εξακολουθεί να μην τυγχάνει της δέουσας προσοχής και ένταξης στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, παρ' ότι διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες και ιατρικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι αποτελεί όχημα αναβάθμισης της υφιστάμενης παραγωγής και των παρεχόμενων υπηρεσιών πλείστων κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Βιοτεχνολογία: «Κλειδί» για την υγεία και τη νέα ιατρική

Η βιοτεχνολογία αποτελεί έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο σύνθετο επιστημονικό τομέα, η συνεισφορά του οποίου απλώνεται σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, όπως στην ιατρική (κόκκινη βιοτεχνολογία), τη γεωργία (πράσινη βιοτεχνολογία), τη βιομηχανία (λευκή βιοτεχνολογία), τις θαλάσσιες και υδάτινες εφαρμογές (μπλε βιοτεχνολογία), βελτιώνοντας τη διαδικασία παραγωγής, την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών και το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους.

Η βιοτεχνολογία σύμμαχος στην αντιμετώπιση επικίνδυνων ασθενειών

Πραγματικά πολύτιμη είναι η συμβολή της βιοτεχνολογίας, ιδίως, στην προαγωγή της ιατρικής επιστήμης, όπου η προστιθέμενη αξία της σώζει κυριολεκτικά ζωές, καθώς έχει εφοδιάσει το ιατρικό και ερευνητικό προσωπικό με τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών και απειλητικών για τη ζωή νόσων, όπως καρκίνος, αιματολογικές διαταραχές, αυτοάνοσα νοσήματα, λευχαιμία κ.α. Η παραγωγή καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων και νέων εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων έχει συνδράμει καθοριστικά στην ίαση ασθενειών ή στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ομάδων ασθενών.

Σημαντικότερη συμβολή της βιοτεχνολογίας στην ιατρική είναι, σύμφωνα με εξειδικευμένους ιατρούς, η αντιμετώπιση του καρκίνου μέσω της απομόνωσης ουσιών στον καρκινικό ιστό και το αίμα των ασθενών.Η βιοτεχνολογία έχει συμβάλει, επίσης, στην παραγωγή πολυάριθμων εμβολίων, τη γονιδιακή θεραπεία γενετικών νόσων, την τεχνητή κατασκευή ιστών και οργάνων, όπως χημικών και βιολογικών αντιδραστηρίων – απαραίτητων εργαλείων της ερευνητικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της εξεύρεσης θεραπειών για ασθένειες, η αντιμετώπιση των οποίων εξακολουθεί να μην είναι αποτελεσματική, καθώς οι επιστήμονες βρίσκονται σχεδόν στο σκοτάδι και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας.
Ασφαλιστική δικλείδα για την άρτια σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας

Σε μια εποχή όπου κάθε ευρώ που διατίθεται είναι σημαντικό να πιάνει τόπο, καθώς δεν υπάρχουν παρά περιορισμένοι διαθέσιμοι πόροι ακόμα και για τη δημόσια υγεία, οι βιοτεχνολογικές θεραπείες μεγιστοποιούν τα οφέλη της θεραπείας για τον ασθενή καιταυτόχρονα εξοικονομούν πόρους από το μειωμένο προϋπολογισμό του συστήματος υγείας. Τα βιοτεχνολογικά φάρμακα και οι θεραπείες χορηγούνται στην καθημερινή ιατρική πρακτική στα κράτη μέλη της ΕΕ αυτόνομα ή συμπληρωματικά με τις παραδοσιακές, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Οι ανεπτυγμένες πλέον βιοτεχνολογικές γνώσεις και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας καθιστούν εφικτή μέσω των κατάλληλων εξετάσεων την πρόβλεψη της εμφάνισης μια ασθένειας, την πρόγνωση, αλλά και την καταλληλότητα μιας θεραπευτικής αγωγής για τον συγκεκριμένο ασθενή, διασφαλίζοντας την άρτια σχέση κόστους αποτελεσματικότητας.

Οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία αναμένονται αλματώδεις

Χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια από τότε που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τις ιδιότητες της ζύμωσης του κριθαριού για να παράγει μπύρα, τη χρήση μαγιάς για το ψωμί και βακτηρίων για τη γιαούρτη και το τυρί. Από το 1953 όμως, που ανακαλύφθηκε η δομή της διπλής έλικας του DNA πέρασαν 22 χρόνια για να παραχθεί το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο άνοιξε το δρόμο για την εξατομικευμένη θεραπεία εξαιρετικά σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών. Αποκλειστικός τρόπος αντιμετώπισης διαφόρων μορφών καρκίνου και γενετικών νόσων, η εξέλιξη των εξατομικευμένων βιοτεχνολογικών θεραπειών κινείται με γοργούς ρυθμούς, ιδίως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος.