ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωινή ναυτία = Υγιής κύηση

Oι έγκυοι που εμφανίζουν πρωινή ναυτία, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με Καναδούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Πρωινή ναυτία = Υγιής κύηση

Μάλιστα, διαπιστώθηκε, παράλληλα, ότι τα βρέφη των εν λόγω μαμάδων εμφανίζουν αυξημένη νοημοσύνη σε ηλικίες 3-7 ετών και σπάνια αντιμετωπίζουν πρόβλημα σωματικού βάρους.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Reproductive Toxicology», οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία 10 παλαιότερων μελετών, που είχαν πραγματοποιηθεί σε πέντε χώρες, από το 1992 έως 2012, και στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 850.000 έγκυες γυναίκες.

Τα συμπεράσματα σε ποσοστά

Βάσει των αποτελεσμάτων, οι γυναίκες που εμφάνιζαν συμπτώματα ναυτίας κατά την εγκυμοσύνη αντιμετώπιζαν κίνδυνο πρόωρου τοκετού της τάξεως του 6,4%, συγκριτικά με 9,5% που ήταν ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις γυναίκες άνευ συμπτωμάτων.

Παράλληλα, γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών φάνηκε να ωφελούνται ιδιαίτερα από την «προστατευτική δράση» της ναυτίας. Ανάμεσα στα κυριότερα οφέλη ήταν ο περιορισμός του πρόωρου τοκετού κατά 30%-80%.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αίσθηση της ναυτίας ενεργοποιείται από τα υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών, τα οποία σχετίζονται με ευεργετικά οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

Μάλιστα, φαίνεται ότι όσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα της ναυτίας τόσο περισσότερα ήταν τα οφέλη για μητέρες και βρέφη.