ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μην "παίρνετε" τη δουλειά στο σπίτι, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η ενασχόληση με τα e-mail της δουλειάς, ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι, μπορεί να βλάψει την υγεία μας, υποστηρίζει μία νέα μεγάλη γερμανική έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Εταιρεία Εργασιακής, Βιομηχανικής & Οργανωτικής Ψυχολογικής Έρευνας.

Μην "παίρνετε" τη δουλειά στο σπίτι, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από δύο προγενέστερες πανευρωπαϊκές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 57.235 εθελοντές.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Chronobiology International», σχεδόν οι μισοί εργαζόντουσαν πέραν του καθιερωμένου οκταώρου, με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναφέρουν τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας, όπως αϋπνία, πονοκεφάλους, κόπωση, άγχος, πεπτικά προβλήματα, μυϊκούς πόνους, αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε ποσοστά, όσοι δούλευαν «μερικές φορές» στο σπίτι είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα, ενώ όσοι δούλευαν «συχνά» στο σπίτι είχαν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά χρόνο μακριά από τη δουλειά, για να μπορέσει να ξεκουραστεί.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ακόμα και λίγη ώρα παραπάνω να εργάζεται κάποιοςπέραν του καθιερωμένου ωραρίου, μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άννα Άρλινγκχαουζ, ειδική σε θέματα Δημοσίας Υγείας.