ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατασκεύασαν προσθετικό χέρι που λειτουργεί όπως το ανθρώπινο (pics & vid)

Χάρη στο νέο του προσθετικό χέρι, ο Μάνγκους, επαγγελματίας οδηγός από τη Σουηδία, μπορεί να κάνει πράγματα που ούτε μπορούσε να φανταστεί πως θα κάνει όταν το χέρι του ακρωτηριάστηκε το 2003. Μπορεί να εργάζεται κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, να χρησιμοποιεί το κλειδί για να ανοίγει πόρτες, να πιάνει ένα αυγό χωρίς να το σπάσει και να οδηγεί το χιονοέλκηθρό του το χειμώνα.

Κατασκεύασαν προσθετικό χέρι που λειτουργεί όπως το ανθρώπινο (pics & vid)

Το προσθετικό χέρι εφαρμόζει τόσο καλά, δηλώνει ο Μάνγκους στο περιοδικό Newsweek, που είναι «σαν πραγματικό χέρι, όχι σαν εργαλείο ή μηχάνημα».

Ο Μάνγκους και το προσθετικό του χέρι ήταν το αντικείμενο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science Translational Medicine. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Max Ortiz Catalan, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers του Γκέτεμποργκ, σε συνεργασία με τους ερευνητές Bo Håkansson και Rickard Brånemark.

1pro

Η ομάδα θέλησε να εξετάσει σε βάθος χρόνου τη λειτουργικότητα του προσθετικού μέλους που συνδέεται με το οστό, τους μύες και τα νεύρα του χεριού, αντίθετα με άλλα προσθετικά μέλη που συνδέονται με ηλεκτρόδια ώστε να καταστεί δυνατή η κίνηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα σύστημα οστεοενσωματούμενης διόδου (OHMG) που περιλαμβάνει επτά ηλεκτρόδια εμφυτεύθηκε με χειρουργική επέμβαση στο χέρι του ασθενούς. Ο Μάνγκους έχασε το χέρι του (από τον αγκώνα και κάτω) το 2003 λόγω καρκινικού όγκου.

3pro

Η μέθοδος OHMG περιλαμβάνει την τοποθέτηση εμφυτεύματος απευθείας στο οστό, το οποίο αποτελεί τη βάση του προσθετικού μέλους. Επίσης, τοποθετήθηκαν νευρομυϊκά ηλεκτρόδια στο χέρι του ασθενούς, ώστε να επιτρέπεται ο καλύτερος έλεγχος και η αυξημένη λειτουργικότητα του μέλους.