ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κούραση, υπνηλία, καρδιαγγειακά, ακόμη και πρόωροι θάνατοι από την οδική ηχορύπανση

Η ηχορύπανση που προκαλείται στους δρόμους είναι υπεύθυνη για 43.000 νοσηλείες το χρόνο, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Κούραση, υπνηλία, καρδιαγγειακά, ακόμη και πρόωροι θάνατοι από την οδική ηχορύπανση

Πάνω από 125 χιλιάδες Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά κάποια ενόχληση προερχόμενη από τους δυνατούς θορύβους του δρόμου, οι οποίοι ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο που έχει καθορίσει η ΕΕ (65 ντεσιμπέλ), σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη, τονίζοντας τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην δημόσια υγεία.

Ο θόρυβος έχει άμεση επίδραση στο ακουστικό όργανο. Η έκθεση σε υψηλό θόρυβο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην κώφωση, ενώ η χρόνια έκθεση σε θορύβους μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για το εσωτερικό αυτί. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: όταν ο θόρυβος επηρεάζει τον ύπνο μας έχει ως αποτέλεσμα κούραση, υπνηλία, άγχος και μειωμένη απόδοση στη δουλειά. Από το 1999 έχει ακόμα αποδειχτεί ότι ο θόρυβος είναι επιβλαβής και για την καρδιά μας, καθώς μπορεί να προκαλέσει μόνιμα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, εκτός από τις πολυάριθμες νοσηλείες που προκαλούνται από τους θορύβους έχουν προκληθεί και 10.000 πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη. Τέλος, περίπου 90.000 περιστατικά υπέρτασης σημειώνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης σε θόρυβο.

Διαβάστε ακόμη:

Ο σοβαρός κίνδυνος από την έκθεση στους θορύβους της πόλης

Ο «λευκός» ήχος, αντίδοτο στην ηχορύπανση

Τα αεροδρόμια προκαλούν... καρδιοπάθειες