ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς συμβάλλει η βροχή στην εξάπλωση ασθενειών (βίντεο & φωτογραφίες)

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο ανακάλυψαν τι ακριβώς συμβαίνει όταν μια σταγόνα της βροχής πέφτει επάνω σε ένα φύλλο και μάλιστα κατάφεραν να αποτυπώσουν το εκπληκτικό αποτέλεσμα σε φωτογραφίες και βίντεο.

Πώς συμβάλλει η βροχή στην εξάπλωση ασθενειών (βίντεο & φωτογραφίες)

Πειραματίστηκαν με πολλούς διαφορετικούς τύπους φύλλων, όπως φύλλα κισσού, μπαμπού, μέντας και μπανανιάς, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς επηρεάζει το σχήμα και η δομή του φύλλου το μοτίβο διάχυσης των σταγόνων.

Οι εικόνες αποτυπώθηκαν χρησιμοποιώντας την τεχνική της βιντεογραφίας υψηλής ταχύτητας σε συχνότητα 1.000 FPS (καρέ ανά δευτερόλεπτο).

rain1

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το μοτίβο διάχυσης –σε επίπεδο μεγέθους σταγονιδίων αλλά και σε επίπεδο εμβέλειας– εξαρτάται από τις μηχανικές ιδιότητες των διαφόρων φυλλωμάτων, κυρίως από την ευλυγισία τους.

Έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες ότι υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των βροχοπτώσεων και της εξάπλωσης ασθενειών στις καλλιέργειες.

Τώρα οι επιστήμονες γνωρίζουν το γιατί.

Για παράδειγμα, οι παρασιτικοί μύκητες (σκωριομύκητες) εξαπλώνονται με ραγδαίο ρυθμό μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις, καταστρέφοντας τις σοδειές σιτηρών.

rain2
rain4

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the Royal Society Interface, οι ερευνητές αναλύουν πώς οι σταγόνες τις βροχής λειτουργούν ως μέσο εξάπλωσης τέτοιων μικροοργανισμών.

Οι ανακαλύψεις των ερευνητών θα συμβάλλουν στη βελτίωση των τεχνικών καλλιέργειας συγκεκριμένων ειδών, προωθώντας την παραγωγή τροφίμων υψηλότερης ποιότητας και αποτρέποντας την ολοσχερή καταστροφή μιας ολόκληρης σοδειάς.

rain3

Τέτοιου είδους βελτιώσεις θα αγγίξουν τόσο τη δημόσια υγεία όσο και το πεδίο της οικονομίας, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων αλλά και στην αποφυγή οικονομικού πλήγματος για τους αγροτοκαλλιεργητές.

Διαβάστε επίσης:

Πώς επιτίθεται ο ιός της γρίπης στο σώμα (βίντεο)
Η Επιστήμη επιβεβαιώνει το μύθο της γιαγιάς για το κρυολόγημα!
Σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σας χρειάζεται... ενίσχυση