ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Εκατομμύρια ανεπιθύμητες κυήσεις, αποτέλεσμα λάθος αντιλήψεων

Κάθε χρόνο εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωπες με ανεπιθύμητες κυήσεις, επειδή δεν χρησιμοποιούν τις μεθόδους αντισύλληψης λόγω φόβου.

ΠΟΥ: Εκατομμύρια ανεπιθύμητες κυήσεις, αποτέλεσμα λάθος αντιλήψεων

Συγκεκριμένα, το 40% αποφεύγει την αντισύλληψη επειδή φοβάται τις παρενέργειες και τις πιθανές επιπλοκές στην υγεία από μεθόδους όπως το αντισυλληπτικό χάπι, τα προφυλακτικά ή το σπιράλ, ενώ το 20% δε λαμβάνει μέτρα προστασίας, καθώς υποεκτιμά την πιθανότητα μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, βάσει των στοιχείων του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction, αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να καταγράφονται 15 εκατομμύρια ανεπιθύμητες κυήσεις, παγκοσμίως.

Οι ερευνητές, μάλιστα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι αντισύλληψης όπως, η εκσπερμάτιση εκτός του κόλπου και η ελεύθερη ερωτική επαφή εκτός των γόνιμων ημερών του κύκλου, υπερδιπλασίαζε την πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με το χαμηλότερο εισόδημα και την λιγότερη μόρφωση είχαν τις ελάχιστες πιθανότητες να χρησιμοποιούν μοντέρνα αντισυλληπτικά μέσα, ενώ η μη χρήση τους αύξανε έως και 15 φορές την πιθανότητα κύησης.

«Η μελέτη εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα. Όπως για παράδειγμα οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της αντισύλληψης στην υγεία και μάλιστα χωρίς τεκμηρίωση. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε μια πραγματική μάχη ενάντια στην προκατάληψη και την αμάθεια και να προλάβουμε έναν τεράστιο αριθμό ανεπιθύμητων κυήσεων. Χρειαζόμαστε εθνικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος δημόσιας υγείας συνδυαστικά πάντα με ασφαλείς αντισυλληπτικές μεθόδους, εύκολα διαθέσιμες και οικονομικά προσιτές», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Σομπελ.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης υπογραμμίζεται, τέλος, ότι η έλλειψη κατάλληλης αντισύλληψης μπορεί επίσης να συντελέσει και σε ανεπιθύμητες διακοπές κύησης.