ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποζημίωση 1.000.000€ για ιατρικό λάθος

Αποζημίωση-ρεκόρ που σε πρώτη φάση θα ξεπεράσει τις 900.000 ευρώ (με προοπτική πολλαπλασιασμού της στο πέρασμα του χρόνου) επιδίκασε η ελληνική Δικαιοσύνη σε βάρος ιδιωτικής κλινικής και ιατρού για τα αλλεπάλληλα ιατρικά σφάλματα που λίγο έλειψε να στείλουν έναν νέο άνθρωπο στον άλλο κόσμο, καθώς χρειάστηκε να υποβληθεί σε συνολικά 6 εγχειρήσεις, παραμένοντας επί μήνες στην εντατική.

Αποζημίωση 1.000.000€ για ιατρικό λάθος

Σύμφωνα με το «Έθνος», ο 23χρονος θέλησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα παχυσαρκίας με χειρουργική επέμβαση, αλλά αντί για τα παραπανίσια κιλά έχασε τελικά την υγεία του, αφού τα ιατρικά λάθη και οι παραλείψεις τόσο κατά την εγχείρηση όσο και κατά την πλημμελή παρακολούθηση της μετεγχειρητικής του πορείας τού προκάλεσαν αναπηρία άνω του 80% εφ' όρου ζωής, βυθίζοντας τον ίδιο και τους γονείς του στη δυστυχία.

Με μια πρωτοποριακή απόφαση η Δικαιοσύνη, επιλύοντας σωρεία νομικών ζητημάτων, ξεκαθαρίζει την υποχρέωση όσων προκάλεσαν τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας να καταβάλουν αποζημίωση μεγάλη, όχι μόνο για τα νοσήλια και τις δαπάνες σε ιατροφαρμακευτικά υλικά αλλά και για την αγορά κάθε αναγκαίου για τον ασθενή μέσου, όπως π.χ. αναπηρικό καροτσάκι, ηλεκτροκίνητη ράμπα, ειδικό αυτοκίνητο κ.λπ.

Στον κατάλογο των υποχρεώσεων προς αποζημίωση συμπεριλαμβάνονται -σύμφωνα με το δικαστήριο- και τα έξοδα για αποκλειστικές νοσοκόμες διπλής βάρδιας λόγω της αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης και μάλιστα με τη διαπίστωση ότι ο υπεύθυνος ιατρός και η κλινική δεν μπορούν να απαλλαγούν από τη σχετική αποζημίωση ακόμα και αν τη φροντίδα του ασθενούς ανέλαβαν οικειοθελώς μέλη της οικογένειάς του.

Μάλιστα το Πολυμελές Πρωτοδικείο, που διαπίστωσε πολλαπλά λάθη σε επέμβαση απώλειας βάρους, δέχθηκε ότι οι υπεύθυνοι οφείλουν να αποκαταστήσουν την περιουσιακή ζημιά (ακόμα και την επέμβαση σε άλλη κλινική) χωρίς να ενδιαφέρει αν αυτή καλύφθηκε από τον ασθενή (π.χ. συγγενείς του) ή από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Παράλληλα, κάνοντας ένα επιπλέον βήμα, δέχθηκε ότι πρέπει άμεσα να δοθεί αποζημίωση 100.000 ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες, χωρίς να ενδιαφέρει το γεγονός ότι η κλινική δεν έχει ζητήσει δαπάνες για τη νοσηλεία.

Την ίδια στιγμή, μένει ανοιχτό το ζήτημα των επαναληπτικών μελλοντικών αποζημιώσεων, ανά 3ετία, ανάλογα με την πορεία της υγείας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι αναστρέψιμη αφού ο νέος έχει κριθεί εφ' όρου ζωής ανίκανος προς εργασία, δικαιούμενος σχετικό επίδομα αναπηρίας. Ήδη έχει αναγνωριστεί ότι για τη μηνιαία κάλυψη των δαπανών του πρέπει να του καταβάλλεται αποζημίωση 3.000 ευρώ κάθε μήνα μέχρις ότου συμπληρωθεί 3ετία, οπότε θα επανεξεταστεί το ποσό.

Η επέμβαση

Η μεγάλη περιπέτεια για τον 23χρονο ξεκίνησε σχεδόν προ 6ετίας, όταν είδε στο Διαδίκτυο διαφημιστικές αναρτήσεις του ιατρού για την εξειδίκευσή του σε χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Ακολούθησαν τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού μαζί με τους γονείς του, όπου ο ιατρός ανάμεσα στους τρεις επικρατέστερους τύπους επεμβάσεων πρότεινε την κάθετη μερική γαστρεκτομή (γνωστή ως «γαστρικό μανίκι»).

Σύμφωνα με την επιλογή του, θα γινόταν λαπαροσκοπική αφαίρεση μεγάλου τμήματος του στομάχου. Με τον περιορισμό της χωρητικότητας (έως 75%) το αίσθημα της πείνας ικανοποιείται (και επέρχεται κορεσμός) με μικρότερη ποσότητα φαγητού, με συνέπεια τη σταδιακή απώλεια βάρους. Η επέμβαση κράτησε μιάμιση ώρα χωρίς φαινομενικά να προκύψουν επιπλοκές, ο ιατρός αφαίρεσε τμήμα του θόλου, κάνοντας και συρραφές με ειδικά κλιπ. Ωστόσο, την επομένη έπεσε ο αιματοκρίτης του ασθενούς σε επικίνδυνα σημεία, γεγονός που έδειχνε ότι υπήρχε εσωτερική αιμορραγία, και ακολούθησε δεύτερη επέμβαση. Στη διάρκειά της, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο ιατρός προκάλεσε ένα τραύμα στο στομάχι του νέου με ιατρικό εργαλείο που χρησιμοποίησε για να σταματήσει την αιμορραγία και έτσι δημιουργήθηκε οπή διαμέτρου 1,5 εκ.

Όμως το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό περιστατικό απέφυγε να το καταγράψει στο πρακτικό του χειρουργείου, για να συγκαλύψει το ιατρικό σφάλμα. Τρεις μέρες αργότερα ο νέος εμφάνισε μεγάλα αναπνευστικά προβλήματα και πυρετό, αλλά ο ιατρός υποτίμησε τα συμπτώματα της κακής μετεγχειρητικής πορείας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει κυάνωση, απώλεια επαφής με το περιβάλλον, και να οδηγηθεί στην εντατική, όπου για μία εβδομάδα η κατάστασή του παρέμεινε εξαιρετικά κρίσιμη.

Διαβάστε επίσης:

Ιατρικό λάθος: Θα γινόταν δωρητής οργάνων αν και ήταν ζωντανός

Σε σοβαρή κατάσταση 35χρονη σε ΜΕΘ από ιατρικό λάθος