ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν τροφές που ευθύνονται για κατάθλιψη - Δείτε ποιες είναι

Μία διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά, ίσως αυξάνει τις πιθανότητες για εκδήλωση κατάθλιψης, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN).

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν τροφές που ευθύνονται για κατάθλιψη - Δείτε ποιες είναι

Στον αντίποδα, οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως είναι το καφέ ρύζι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά και γενικότερα οι φυτικές ίνες, δρουν προστατευτικά.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από περισσότερες από 70.000 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών. Από αυτές, καμία δεν είχε ιστορικό χρήσης ουσιών, κατάθλιψης ή άλλου προβλήματος ψυχικής υγείας την τριετία πριν την έναρξη της μελέτης.

Όπως διαπιστώθηκε, μετά από τρία χρόνια, όσες κατανάλωναν άφθονους επεξεργασμένους υδατάνθρακες είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει κατάθλιψη. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση αυτή, τόσο μεγάλωναν και οι πιθανότητες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ανάλογα με το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνει κανείς, αυξάνονται σε διαφορετικό βαθμό και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όσο πιο επεξεργασμένος είναι ένας υδατάνθρακας, δηλαδή, τόσο πιο πολύ και πιο απότομα αυξάνεται το σάκχαρο.

Όταν, όμως, αυξάνεται το σάκχαρο, ο οργανισμός ενεργοποιεί απότομα την παραγωγή ινσουλίνης για να το επαναφέρει σε φυσιολογική επίπεδα.

Η απότομη έκκριση ινσουλίνης, όμως, μπορεί να το μειώσει πάρα πολύ, με συνέπεια να ενεργοποιηθεί ένας άλλος ορμονικός μηχανισμός που θα επαναφέρει την ισορροπία στο όλο σύστημα.

«Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να προκαλεί ή να επιδεινώνει τις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, την κόπωση και άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης», εξηγεί ο δρ Τζέιμς Γκάνγκγουϊς, επικεφαλής ερευνητής και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Κολεγίου Παθολόγων & Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ανάλογη δράση θα έχουν οι πολλοί επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και στους άντρες, ωστόσο αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί σε περαιτέρω μελέτες.