ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρεις νεκροί από πυρκαγιά στο ΨΝΑ Δαφνί - Άμεση η ανταπόκριση ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ - ΕΔΕ διέταξε ο Δημόπουλος

Τρεις νεκροί, ψυχικά πάσχοντες και άλλοι τρεις σοβαρά τραυματισμένοι, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός στο Ψυχιατρείο Δαφνί, μετά τον εμπρησμό τον οποίο προκάλεσε νοσηλευόμενος.

Τρεις νεκροί από πυρκαγιά στο ΨΝΑ Δαφνί - Άμεση η ανταπόκριση ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ - ΕΔΕ διέταξε ο Δημόπουλος

Οι ασθενείς έχασαν την ζωή τους εξαιτίας των αναθυμιάσεων σε θάλαμο νοσηλείας, ο οποίος λαμπάδιασε μετά από εμπρησμό τον οποίο προκάλεσε ο νοσηλευόμενος λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα. Ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η πυρκαγιά, ίσως και να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο Ψυχιατρείο μαζί με τον επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκο Παπαευσταθίου, ενώ ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική επιχείρησαν να απεγκλωβίσουν άλλους νοσηλευόμενους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, άμεσα ειδοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και ο Υπουργός Υγείας ο οποίος αφού ενημερώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έδωσε οδηγίες για το συντονισμό της επιχείρησης μεταφοράς, εξέτασης και διακομιδής των ασθενών του συγκεκριμένου κτιρίου.

Οι ασθενείς που βρίσκονταν στο κτίριο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά μετακινήθηκαν με ασφάλεια και νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική του ΨΝΑ εκτός από δύο νοσηλευόμενους που διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο «Αττικό» και ένας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές ενώ ο Υπουργός Υγείας διέταξε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από τον Ψυχιατρικό Τομέα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των ασθενών. Ταυτόχρονα, συγκρότησε Επιτροπή υπό το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Η φωτιά ξεκίνησε από το ισόγειο του κτιρίου και επεκτάθηκε σταδιακά, ενώ μετά την πυρκαγιά, εκκενώθηκε πτέρυγα του Ιδρύματος και γίνεται έλεγχος για το αν υπάρχουν και άλλα θύματα, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο και για τέταρτο νεκρό. Να σημειωθεί, ότι στην αίθουσα από την οποία φέρεται να εκδηλώθηκε η πυρκαγιά φιλοξενούνταν βαριά ψυχιατρικά περιστατικά , γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς ήταν κλειδωμένοι στην αίθουσα και αδυνατούσαν να μετακινηθούν.

Εν τω μεταξύ, το E.K.A.B. ανταποκρίθηκε με 5 ασθενοφόρα, 2 Μηχανές και 1 όχημα μικρού όγκου κατά το συμβάν της φωτιάς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Συγκεκριμένα, το συντονιστικό κέντρο του Ε.Κ.Α.Β., δέχθηκε κλήση στις 17:00 σχετικά με εγκλωβισμένα άτομα, κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς, στην πτέρυγα Χρονίων Παθήσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί.

Η κλήση διαβιβάστηκε άμεσα στο πρώτο διαθέσιμο ασθενοφόρο το οποίο, βρισκόμενο σε κοντινή απόσταση, αφίχθη στο σημείο του συμβάντος μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα (17:01). Παράλληλα, το Συντονιστικό Κέντρο αξιολογώντας τα στοιχεία, κινητοποίησε τέσσερα (4) ακόμη ασθενοφόρα, δύο (2) Μηχανές Ταχείας Ανταπόκρισης αλλά και ένα (1) αυτοκίνητο Μικρού Όγκου με γιατρό, τα οποία και μετέβησαν σε ελάχιστα λεπτά στο σημείο.

Το Ε.Κ.Α.Β., ενημερώθηκε από τους γιατρούς του Ψ.Ν.Α. για την ύπαρξη τριών (3) νεκρών ατόμων αλλά και δύο (2) τραυματιών (ενός εγκαυματία και ενός με αναπνευστικά προβλήματα). Οι δύο σοβαρά τραυματίες, κατόπιν της αξιολόγησης της σοβαρότητας της κατάστασης τους από το Ε.Κ.Α.Β., διεκομίσθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», το οποίο τέθηκε σε ετοιμότητα (χωρίς να εφημερεύει) σε συνεννόηση με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.).

Οι τρείς (3) νεκροί, δεν παρελήφθησαν από το Ε.Κ.Α.Β..