ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεαγένειο: SOS εκπέμπουν οι εργαζόμενοι - Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και φάρμακα

Ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, υποχρηματοδότηση και ελλείψεις σε φάρμακα συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό της Υγείας.

Θεαγένειο: SOS εκπέμπουν οι εργαζόμενοι - Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και φάρμακα

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Θεαγενείου, Αθηνάς Γραμματικοπούλου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η δημόσια δαπάνη υγείας στην Ελλάδα είναι 5,5% του ΑΕΠ τη στιγμή που η πρόβλεψη του δεύτερου μνημονίου ήταν 6%, ενώ η προβληματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων μειώνει το επίπεδο των παροχών υγείας και ταλαιπωρεί τους ασθενείς.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων ξεκινούν από σήμερα κινητοποιήσεις με συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ (18:30), συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Οκτωβρίου στο άγαλμα του Βενιζέλου (18:30), συγκέντρωση μεταξύ Ιπποκράτειου και Θεαγενείου στις 5 Νοεμβρίου (18:00) και συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 12 Νοεμβρίου.

Ελλείψεις φαρμάκων στο Θεαγένειο

«Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί των νοσοκομειακών φαρμακείων έχουν οδηγήσει σε αφάνταστη ταλαιπωρία τους ασθενείς», επισήμανε η κ. Γραμματικοπούλου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στο Θεαγένειο υπάρχει έλλειψη μιας σειράς φαρμάκων τα οποία συνταγογραφούνται και στη συνέχεια αναγκάζονται να τα προμηθεύονται οι συγγενείς των ασθενών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από συνοικιακά φαρμακεία. Για ελλείψεις 25 βασικών ογκολογικών φαρμάκων στο Θεαγένειο έκανε λόγο ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, ογκολόγος Παύλος Παπακοτούλας, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας αυτού αναβάλλονται ή καθυστερούν οι χημειοθεραπείες ή ότι δεν γίνονται στην ώρα τους.

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι υπάρχει μία λίστα ασθενών με κακοήθειες που περιμένουν 2-3 μήνες για χειρουργείο και μια λίστα ασθενών με καλοήθειες που περιμένουν 19 μήνες, ότι οι ελλείψεις νοσηλευτών φτάνουν τους 100, οι ελλείψεις 30 γιατρών σε καίριες ειδικότητες έχουν ως αποτέλεσμα κλείσιμο ή συγχωνεύσεις κλινικών και ότι οι ογκολόγοι-παθολόγοι από 12 που ήταν πριν τρία χρόνια σήμερα είναι μόνον επτά.

Τι απαντά η διοίκηση του Θεαγενείου

Η διοικήτρια του Θεαγενείου, Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας στις καταγγελίες των εργαζομένων ανέφερε ότι δεν μένει κανείς ασθενής ακάλυπτος, ότι το νοσοκομείο βρίσκει φάρμακα από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Νοιάζομαι» ή από το δορυφορικό φαρμακείο και ότι περιμένει την έγκριση του τροποποιημένου προϋπολογισμού για να μπορέσει να προχωρήσει σε παραγγελίες φαρμάκων.

«Το νοσοκομείο μπορεί να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση σε κάποια φάρμακα μέχρι να εγκριθεί ο τροποποιημένος προϋπολογισμός από το υπουργείο Υγείας για να μπορέσουμε να κάνουμε παραγγελίες, αλλά αυτό είναι ένα διαδικαστικό γραφειοκρατικό θέμα. Δεν ζούμε σε ιδανικές συνθήκες αλλά κάνουμε το αδύνατο δυνατό για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς», είπε η διοικήτρια του Θεαγενείου αναφέροντας ότι για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασθενών εξουσιοδοτείται υπάλληλος του νοσοκομείου να προμηθεύεται κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και ότι αυτό μπορεί να γίνει και για άλλα φάρμακα.

«Φυσικά και υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και φυσικά θα μπορούσαν να γίνονται περισσότερα χειρουργεία αν υπήρχαν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές», πρόσθεσε διαψεύδοντας παράλληλα ότι υπάρχουν λίστες αναμονής για χειρουργεία.

Η κατάσταση στα άλλα νοσοκομεία

«Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία», ανέφερε το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Ελένη Μπακιρλή η οποία μιλώντας για τις ελλείψεις τόνισε ότι στο ΑΧΕΠΑ υπάρχει έλλειψη βηματοδοτών και οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές και ότι ο αγγειογράφος του εν λόγω νοσοκομείου, που είναι ο μοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχει υλικά για να λειτουργήσει.
Ελλείψεις αναλώσιμων, χρήση ακατάλληλων φτηνών υλικών, χαλασμένα μηχανήματα και αξονικοί τομογράφοι που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ελαστικές σχέσεις εργασίες και απλήρωτες εφημερίες είναι η εικόνα των νοσοκομείων στη Νάουσα και στα Γιαννιτσά, την οποία περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων κάνοντας παράλληλα λόγο για κίνδυνο... «εμφυλίου πολέμου» μεταξύ των τοπικών κοινωνιών όπου υπάρχουν διασυνδεόμενα νοσοκομεία.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές

«Οι ιδιωτικές κλινικές που πληρώνουν τους εργαζόμενους σήμερα είναι μετρημένες στα δάχτυλα τους ενός χεριού», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας Δέσποινα Γκίκα. Όπως επισήμανε σήμερα υπάρχουν περίπου 50 ιδιωτικές κλινικές στη Βόρεια Ελλάδα από τις οποίες μόνο 1-2 έβαλαν λουκέτο.
«Πίσω από τις αστραφτερές ρεσεψιόν των ιδιωτικών κλινικών υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, ελαστικές μορφές εργασίας και απολύσεις για αντικατάσταση του προσωπικού με εργαζόμενους που πληρώνονται λιγότερο», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:
Μια ισχυρή ΠΦΥ για το σύστημα & τους νοσηλευτές - Δραματική ανεργία και brain drain μαστίζουν τον κλάδο
Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος: Ζητά την παρέμβαση του υπ. Υγείας για την υποστελέχωση των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων