ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ίσως και αύριο το πόρισμα για την Μελίνα - Γενετική ταυτοποίηση των οργάνων της ζητούν οι γονείς

Ίσως και αύριο το πόρισμα για την Μελίνα - Γενετική ταυτοποίηση των οργάνων της ζητούν οι γονείς

Εντός της εβδομάδας, ίσως και αύριο, αναμένεται το πόρισμα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,
για τον θάνατο της άτυχης 4χρονης Μελίνας από την Κρήτη, η οποία κατέληξε μετά από εγχείρηση για κρεατάκια.

Εν τω μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά για τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων όπως αναφέρουν για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας κατέθεσαν την Δευτέρα, οι δικηγόροι της οικογένειας, ενώ η οικογένεια του παιδιού, θεωρεί ότι έγιναν διαδικασίες χωρίς να ζητηθεί η συγκατάθεσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως αναφέρει σχετικά το ΑΠΕ- ΜΠΕ, οι δικηγόροι της οικογένειας κάνουν λόγο για άρνηση συνεργασίας από εμπλεκόμενες αρχές και υπηρεσίες ενώ ζητείται η γενετική ταυτοποίηση των οργάνων και των δειγμάτων που έχουν ληφθεί για τη διενέργεια των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.

Τι λέει το ΠΑΓΝΗ Βενιζέλειο

Στην υπόθεση της μικρής Μελίνας αναφέρεται σήμερα με ανακοίνωσή της και η διοίκηση του ΠΑ.Γ.Ν.Η.-Γ.Ν. Βενιζέλειο σχετικά με τις διαδικασίες ιατροδικαστικής εξέτασης που αφορούν το τραγικό περιστατικό του θανάτου του παιδιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποστολή των εξετάσεων στην Αθήνα έγινε μετά από παραγγελία της προανακριτικής αρχής, στο μοναδικό εξειδικευμένο Τμήμα για ιστολογικές εξετάσεις βρεφών - νηπίων που υπάρχει στην Ελλάδα και γίνεται λόγος για προσπάθεια ΜΜΕ για κάποια "πρόθεση για συγκάλυψη".

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου αναφέρει:"Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα με αιχμές για "κρυφές" ενέργειες εκ μέρους του Νοσοκομείου και προσπάθεια συγκάλυψης. Όπως έχουμε ενημερώσει αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων. Η απόφαση για αποστολή του υλικού στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ελήφθη προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στο μοναδικό εξειδικευμένο Τμήμα για ιστολογικές εξετάσεις βρεφών - νηπίων - παίδων που υπάρχει στην Ελλάδα.
"Στείλαμε τα δείγματα νόμιμα και με ασφαλέστατη μεταφορά μετά από παραγγλίεα της προανακριτικής αρχής"

Η αποστολή έγινε νόμιμα και με ασφαλέστατη μεταφορά, μετά από παραγγελία της προανακριτικής αρχής. Δεν απαιτείται συναίνεση των συγγενών για διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων σε άλλη Ιατροδικαστική Υπηρεσία που διαθέτει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ειδικά όταν η παραγγελία δίδεται από προανακριτική Αρχή.

Δεν κατανοούμε τις δηλώσεις της Τεχνικής Συμβούλου, η οποία μπορεί να ενημερωθεί αρμοδίως από την προανακριτική αρχή. Από τις νομοθετικές διατάξεις (εν προκειμένω στα 'Αρθρα 204 επόμενα και 187 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), σε περιπτώσεις πραγματογνωμοσύνης υπεύθυνος για την τήρηση της διαδικασίας σχετικά με το διορισμό των τεχνικών συμβούλων και τα δικαιώματά τους, είναι ο εκτελών την προανάκριση, εν προκειμένω το Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου. Η όποια ενημέρωση και πρόσκληση του Τεχνικού Συμβούλου προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμά του, να παρίσταται κατά τις εργασίες των πραγματογνωμόνων και να λαμβάνει υπόψη του έγγραφα, γίνεται κατόπιν γραπτής αιτήσεώς του, σε αυτόν που διενεργεί προανάκριση.

Το ΠΑ.Γ.Ν.Η. δεν έχει καμία ανάμιξη στη διαδικασία κλήσης του Τεχνικού Συμβούλου της οικογένειας, καθότι αυτό είναι αρμοδιότητα της προανακριτικής Αρχής. Επιπλέον, δεν κατανοούμε την προσπάθεια μέσων μαζικής ενημέρωση να δείξουν ότι υπάρχει κάποια "πρόθεση για συγκάλυψη" και ευθύνη του Νοσοκομείου για μη κλήση του Τεχνικού Συμβούλου, όταν αυτό δεν αποτελεί αρμοδιότητά του, γεγονός που όφειλαν να γνωρίζουν οι δικηγόροι της οικογένειας και η Τεχνική Σύμβουλός.

Εξ αρχής δηλώσαμε ότι θα γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες και σας βεβαιώνω ότι αυτές έχουν γίνει. Έχει επιληφθεί Εισαγγελέας και προανακριτική Αρχή, οι οποίοι διασφαλίζουν τη νομιμότητα της διαδικασίας. Σας ενημερώνω τέλος, ότι το γεγονός της αυτόβουλης εξαίρεσης της διενεργούσας την Προκαταρκτική Εξέταση δεν καθυστέρησε ούτε μία μέρα την πρόοδό της, καθότι αντικαταστάθηκε πάραυτα, οπότε θα έχουμε το πόρισμα εντός της εβδομάδας. Συλλυπούμεθα ως Διοίκηση του Νοσοκομείου ξανά την οικογένεια για το τραγικό αυτό περιστατικό και δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό τους για την διαλεύκανση της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών, εάν προκύψουν" λέει στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του Βενιζέλειου.

Η Ένωση Γιατρών Ηρακλείου

Να θυμίσουμε, ότι πριν μερικές ημέρες, η Ένωση Γιατρών Ηρακλείου τοποθετήθηκε στο θλιβερό αυτό ζήτημα, με μία "νηφάλια" ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η διελεύκανση της υπόθεσης, ενώ η στοχοποίηση γιατρών που μάλιστα έχουν αποδείξει στο χώρο της εργασίας τους, την ικανότητα και αποτελεσματικότητά τους είναι απαράδεκτη.

Ειδικότερα, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου εκφράζει τη λύπη της για την πρόσφατη απώλεια του άτυχου τετράχρονου κοριτσιού μετά από προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση και την αμέριστη συμπαράσταση στην οικογένεια του.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ένωση Γιατρών Ηρακλείου για τον χαμό της 4χρονης Μελίνας

Best of DPG network

PlusQueen