ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ο καρκίνος του πνεύμονα με μια άλλη... ματιά» - Επιστημονική συνάντηση της ΑΚΟΣ

Την θέαση του καρκίνου του πνεύμονα με μια «άλλη» ματιά που προϋποθέτει την ολιστική (βιο-ψυχο-κοινωνική) προσέγγιση του ασθενή και την εξατομικευμένη φροντίδα του, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα αλλά και με την παράλληλη στήριξη του οργανισμού του ψυχισμού και του κοινωνικού του περιβάλλοντος, με στόχο την αποκατάσταση και τη λειτουργικότητά του, επιχειρεί η διεπιστημονική συνάντηση που διοργανώνει η ΑΚΟΣ, την Παρασκευή στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Crowne Plaza» (Μιχαλακοπούλου 50).

«Ο καρκίνος του πνεύμονα με μια άλλη... ματιά» - Επιστημονική συνάντηση της ΑΚΟΣ

Για την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός στρατηγικού πλάνου συνεργασίας και τη σκιαγράφηση των παραμέτρων του, θα καταθέσουν τις απόψεις τους έγκριτοι επιστήμονες από τις εμπλεκόμενες ειδικότητες με τον ογκολογικό ασθενή όπως παθολόγοι-ογκολόγοι, χειρουργοί, ακτινοθεραπευτές αλλά και παρεμφερείς ειδικότητες όπως φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι, ψυχολόγοι αλλά και κοινωνιολόγοι, οι οποίοι προσφέρουν φροντίδα και στήριξη στον ογκολογικό ασθενή.

Στο πλαίσιο της επιστημονικής συνάντησης, η ΑΚΟΣ θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα έρευνάς της, για τον βαθμό εθισμού στο κάπνισμα του ογκολογικού ασθενή, τεκμηριώνοντας μέσω αυτών των αποτελεσμάτων την ανάγκη, η διακοπή του καπνίσματος να αποτελεί μέρος του θεραπευτικού σχήματος, με την παροχή βοήθειας σε επιστημονικό επίπεδο.

Οι ομιλητές αναμένεται να αναδείξουν τα νέα επιστημονικά δεδομένα σε επίπεδο διάγνωσης και θεραπείας στα πρώιμα αλλά και στα τοπικά προχωρημένα στάδια του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και να εστιάσουν στον καθοριστικό ρόλο της ακτινοθεραπείας, καθώς η έγκαιρη έναρξή της, συμβάλλει αθροιστικά με τις λοιπές θεραπευτικές μεθόδους, πολύ περισσότερο σε ασθενείς με ολιγομεταστατική νόσο ή σε χειρουργήσιμους όγκους σε μη χειρουργήσιμους ασθενείς ή ακόμη και σε όγκους τοπικά προχωρημένου σταδίου.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον της συνάντησης αναμένεται να απασχολήσει και η ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης με την ενίσχυση του προσυμπτωματικού ελέγχου, που επιτρέπει την έγκαιρη πρόγνωση και άρα την ίαση, καθώς σήμερα τα 2/3 των περιστατικών του καρκίνου διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου.

Με αφορμή την διεπιστημονική συνάντηση, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ- ογκολόγος ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισημαίνει: «Αν κάθε διεπιστημονική συνάντηση είναι μία κυψέλη όπου η κάθε μέλισσα-επιστήμονας αποθέτει το μέλι της γνώσης και της εμπειρίας της, η δική μας, στόχο έχει να προσεγγίσει τον καρκίνο του πνεύμονα από μία άλλη ματιά, αναδεικνύοντας τις βέλτιστες πρακτικές και τα νέα επιστημονικά δεδομένα σε επίπεδο διάγνωσης αλλά και θεραπείας στα πρώιμα αλλά και στα τοπικά προχωρημένα στάδια του».

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακών Στοχευμένων & Εξατομικευμένων Θεραπειών.

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν

Χορηγούνται 6 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης και μοριοδότησης της UEMS-EACCME.

Την ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου στηρίζει τεχνολογικά το Δ.Κ.Θ Υγεία( http://www.livemed.gr/lungcancer2016 και για να συνδεθείτε Username: lung Password: lung2016)

Λίγα λόγια για την ΑΚΟΣ

Η ΑΚΟΣ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας και πλαισιώνεται από εθελοντές, αποθεραπευμένους και απλούς πολίτες, οι οποίοι αφιερώνουν σημαντικό μέρος των δυνάμεων και του χρόνου τους, στη μάχη της πρόληψης του καρκίνου αλλά και στην παροχή ουσιαστικής βοήθειας στους αποθεραπευμένους της νόσου. Το έργο της ΑΚΟΣ είναι ταυτόχρονα κοινωνικό και επιστημονικό με τη διοργάνωση αφενός συντεταγμένων δράσεων που προωθούν ένα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και αφετέρου τη διενέργεια επιστημονικών εκδηλώσεων αλλά και επιστημονικών ερευνών που στόχο έχουν τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους πάσχοντες και στις οικογένειές τους.

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος του πνεύμονα: Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις

Τα 17 ύποπτα συμπτώματα καρκίνου που αρχικά μοιάζουν "αθώα"