ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 90% των παιδιών με AIDS ζουν στην Αφρική – 1 στα 2 παιδιά χωρίς πρόσβαση σε αντιρετροϊκές θεραπείες

Σχεδόν όλα τα παιδιά που πάσχουν από AIDS ζουν σε χώρες της Αφρικής, ανακοίνωσε εχθές από το Αμπιτζάν ο εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS, του Κοινού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV και το AIDS, Μισέλ Σιντιμπέ, ζητώντας να υπάρξει πρόσβαση των ανήλικων ασθενών σε αντιρετροϊκές θεραπείες.

Το 90% των παιδιών με AIDS ζουν στην Αφρική – 1 στα 2 παιδιά χωρίς πρόσβαση σε αντιρετροϊκές θεραπείες

«Πρόκειται για ένα θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης (...) είναι ένα ζήτημα βαθύτατης ανισότητας, επειδή το 90% των παιδιών που πάσχουν από AIDS βρίσκονται δυστυχώς στην Αφρική», είπε ο Σιντιμπέ κατά την έναρξη των εργασιών μιας συνόδου στην οποία μετέχουν δέκα υπουργοί Υγείας από αφρικανικές χώρες και πολλοί ειδικοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο.

Τα μισά παιδιά που γεννιούνται με τον ιό πεθαίνουν πριν κλείσουν τα 5 χρόνια τους επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας παρόμοιες με εκείνες που προσφέρονται στα άλλα παιδιά στον υπόλοιπο κόσμο, τόνισε.

Το θέμα της εξάλειψης του AIDS στα παιδιά είναι «σημαντικό και επείγον» τόνισε από την πλευρά της η Ντομινίκ Ουαταρά, η πρώτη κυρία της Ακτής Ελεφαντοστού που είναι και πρέσβειρα του UNAIDS για την εξάλειψη της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο βρέφος.

bigstock a red ribbon for the fight aga 107633012

«Στην Ακτή Ελεφαντοστού, μόνο το 18% των παιδιών κάτω των 5 ετών που πάσχουν από AIDS λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα», υπενθύμισε ο Τέρενς Μακάλεϊ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αμπιτζάν. Όπως είπε, η Ουάσινγκτον έχει επενδύσει περισσότερα από 550 δισεκατομμύρια φράγκα (839 εκατομμύρια ευρώ) για να στηρίξει την κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού στον αγώνα της για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Δεν είναι φυσιολογικό, 20 χρόνια μετά την ανακάλυψη των αντιρετροϊκών θεραπειών, να πεθαίνουν ακόμη παιδιά από AIDS», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Υποστήριξης των Οροθετικών και των Ασθενών του Μπουρούντι, Ζαν Γκαπιγιά.

Σύμφωνα με μια έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καμία πρόσβαση σε θεραπείες στην κεντρική και τη δυτική Αφρική.

Διαβάστε επίσης:

UNAIDS: 15,8 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή αγωγή