ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλινικές Μελέτες: Εναρμόνιση της Ελλάδας με την ΕΕ - Ο σημαντικός ρόλος του ΕΟΦ

Μέχρι το 2017 θα αναμένεται να ισχύσει και στην χώρα μας, το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τις Κλινικές Μελέτες, με τον ενδιάμεσο αυτό χρόνο, τα κράτη μέλη της ΕΕ να μπορέσουν με τις παρεμβάσεις τους να εναρμονιστούν.

Κλινικές Μελέτες: Εναρμόνιση της Ελλάδας με την ΕΕ - Ο σημαντικός ρόλος του ΕΟΦ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αυτό τόνισε χθες, η διοίκηση του ΕΟΦ και συγκεκριμένα η πρόεδρος κυρία Αικατερίνη Αντωνίου και η αντιπρόεδρος κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Ερευνών.

Στόχος του ΕΟΦ, όπως τόνισαν είναι να αναπτυχθούν και να αυξηθούν οι Κλινικές Μελέτες στην Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να προσδώσουν τεράστια υπεραξία όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην οικονομία.

Αναλυτικά το προφίλ των Κλινικών Μελετών την τελευταία χρονιά (2015) στην χώρα μας, έχει ως εξής:
Σε Κλινικές Μελέτες βρίσκονται σήμερα 6.000 ασθενείς με προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ σε 633 Κέντρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Μελετών αυτών που πραγματοποιείται είναι εμπορικές, δηλαδή υποστηρίζονται από φαρμακοβιομηχανίες.

Εξάλλου μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο ΕΟΦ, όπως ανέφερε η διοίκηση, αναμένεται να δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όσους ερευνητές αλλά και ασθενείς επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτά. Επίσης, σύμφωνα με την διοίκηση, διερευνάται το πλαίσιο εκείνο, με το οποίο θα επιβραβεύονται οι 3 μη εμπορικές μελέτες με προτεραιότητα τους παιδιατρικούς ασθενείς. Ήδη το πλαίσιο είναι έτοιμο, όπως υποστήριξαν οι κυρίες Αντωνίου και Μακριδάκη και θα το καταθέσουν άμεσα στην πολιτική ηγεσία υου υπουργείου Υγείας.

6606969c43d9aaffab6dda574ecb7823 L

Αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία ότι η χώρα μας είναι 18η στην Ευρωπαική Ένωση, ουραγός δηλαδή για ακόμη μία φορά. Στο Βέλγιο, το Σύστημα Υγείας εισπράττει ετησίως 1,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση κλινικών μελετών. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, εισπράττουμε το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Να θυμίσουμε, ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, είχε τονίσει, ότι από την φετεινή χρονιά θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος Κανονισμός (536/2014) της ΕΕ που προβλέπει η υποβολή αιτήσεων έγκρισης κλινικών δοκιμών που αφορούν νέα καινοτόμα φάρμακα να γίνεται με μία και μόνο αίτηση μέσω κοινής πύλης με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη.

Με την εφαρμογή του παραπάνω κανονισμού- ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το 2017- θα υπάρξει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες και την έγκριση των καινοτόμων φαρμάκων που θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη θεραπεία σοβαρών νοσημάτων και στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και στην αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας και του ΕΣΥ, στη στήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων των Νοσοκομείων και των Πανεπιστημίων και στην οικονομική ενίσχυση των τόσο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των ΥΠΕ όσο και του υγειονομικού προσωπικού που συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα.

Με πρωτοβουλία του ΕΟΦ, όπωε είχε τονίσει τότε ο υπουργός, έχει ήδη συγκροτηθεί μια Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή των στελεχών του τμήματος κλινικών μελετών του Οργανισμού και της 1η ΥΠΕ με αντικείμενο την επεξεργασία αλλαγών δομικού χαρακτήρα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το δυσλειτουργικό και γραφειοκρατικό σύστημα έγκρισης των κλινικών μελετών στη χώρα μας που λειτουργεί αποτρεπτικά.

Διαβάστε ακόμη:

Κλινικές μελέτες: Ιστορία για γέλια και κλάματα με την υπογραφή του Ελληνικού Δημοσίου

Η Λιθουανία δείχνει το δρόμο της καινοτομίας στην Υγεία - Κλινικές Έρευνες, ΣΔΙΤ, στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας