ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύξηση κατά 35% στις δωρεές οργάνων - Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις δυναμιτίζουν την προσπάθεια

Αύξηση 35% εμφανίζει μέχρι στιγμής η δωρεά οργάνων προς μεταμόσχευση, μετά τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται από τη σημερινή Διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Αύξηση κατά 35% στις δωρεές οργάνων - Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις δυναμιτίζουν την προσπάθεια

Ωστόσο, η προσπάθεια κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, καθώς το δημόσιο σύστημα Υγείας αδυνατεί να την αξιοποιήσει λόγω των κακών υποδομών των νοσοκομείων, όπου εφαρμόζονται μεταμοσχευτικά προγράμματα και των τραγικών ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτές και συντονιστές.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με τον διευθυντή της κλινικής να υπογραμμίζει το τεράστιο πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, το οποίο κατονομάζει ως τη βασική αιτία θανάτου όσων έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος.

Το πρόβλημα καταγράφεται και στην πρόσφατη έκθεση του ΕΟΜ, σύμφωνα με την οποία «το ποσοστό θανάτων εντός του έτους μετά τις μεταμοσχεύσεις ήπατος ξεπερνά το 45%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, που δεν συνάδει με τα διεθνή αποτελέσματα».

Συγκεκριμένα στην έκθεση 2013-2015 του ΕΟΜ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι την τελευταία διετία έγιναν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 81 μεταμοσχεύσεις ήπατος. Από το σύνολο των μεταμοσχευμένων κατέληξαν περίπου οι μισοί.

Διαβάστε επίσης:

Μεταμόσχευση νεφρού: Μεγάλες αποκλίσεις στην Ευρώπη στον αριθμό των δοτών

Ανθρώπινα όργανα προς μεταμόσχευση αναπτύσσονται μέσα σε χοίρους